Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Ierarhie articole

Legenda Negrilesei - Poiana cu Narcise

Inca din stramosi toti cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa un loc aflat la granita dintre comunele Mogos, Bucium si Orasul Zlatna, s-a facut cunoscut datorita imensei coroane de narcise care an de an in luna mai albesc toate poienile din varful muntelui.
Pe vremuri ca si acum poienile acestui munte reprezinta locul in care ciobani din toate partile se intalnesc isi povestesc peripetiile si se pregatesc pentru un nou an de ciobanit. Tot asa se zvoneste ca a aparut si legenda Negrilesei, din intamplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul inaintasilor lor si astfel a ajuns pana in zilele noastre.

Se spune ca in vremuri indepartate o pasare maiastra care vine din departari, doar odata in an in acesti munti pentru a vesti sarbatorile de cantec si joc ale anului, a poposit in Poiana Negrilesei, asa pe cand se ingana ziua cu noaptea, pentru a se odihni dupa atata drum. Era vremea cand ciobani din zona pregateau cina in jurul focului de cetina, iar unul dintre ei mai batran, vazu pasarea si prin sunet de tulnic isi chema camarazi ca sa o prinda, pentru a isi impodobi cu penele ei palariile. Pasarea maiastra franta de obosita astepta ca pastori sa se aproprie si le rosti cu grai omenesc si intelept:

-Stiu ca vreti sa-mi luati viata, pentru penele mele, cu care sa va impodobiti palariile, dar de mi-ti cruta insa, voi umple aceste poieni cu aceste pene si an de an ele vor rasari mai frumos si mai multe pentru voi, astfel incat, copiii, nepotii si stranepotii vostrii, vor avea cat vor fi acesti munti podoaba penelor mele.

La aceste vorbe minunate, ciobani au lasat pasarea in viata care si-a luat zborul si nu s-a mai oprit decat pe Muntele Gaina, dar nu a uitat sa isi scuture penele fermecate, astfel incat de atunci si pana acum, in aceste poieni din Muntele Negrilesei, cresc an de an ca sa vesteasca venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdand cu frumusetea si mirosul lor pe toti trecarori si mai ales pe cei care vin la sarbatoarea narciselor care are loc an de an in cel mai apropiat sfarsit de saptamana de data de 20 mai.

Daca in trecut se ajungea mai greu in poiana astazi oricine poate ajunge usor cu aproape orice masina, pentru ca exista un drum piertuit pana la cateva sute de metri de locul unde pasarea maiastra si-a scuturat penele.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.03 secunde
685,855 vizite unice