Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Ierarhie articole

Legenda Branduselor de primavara si toamna

Brandusa este o planta cu uz medicinal, un bun antiinflamator si apare de doua ori pe an odata primavara cu tulpina mica si firava dar un colorit puternic si odata toamna cu tulpina care ajunge si pana la cativa zeci de centimetri si cu o floare mai mare. Culoarea predominanta in ambele cazuri este mov.

O legenda populara referitoare la flora carpatica arata ca cele doua branduse (de toamna si de primavara) au fost doua surori gemene, pe care mama vitrega a pamantului le-a izgonit. Ele au umblat mult prin padure incepand sa planga si jelind au ajuns pana spre culmile muntilor unde au fost auzite de doamna Toamna, personificata intr-o femeie, care le-a metamorfozat in branduse, una care va inflori primavara, alta care va inflori toamna. De atunci ele se cauta mereu, neintalnindu-se niciodata.

O alta legenda legata de branduse spune ca Brandusa de primavara si Brandusa de toamna au fost doua surori frumoase, alungate in frig de mama lor vitrega, pe una a alungat-o intr-o primavara timpurie, iar pe alta intr-o toamna tarzie. Vazandu-le necajite, Dumnezeu le-a prefacut in flori. De-atunci ele se tot cauta, fara sa se poata intalni vreodata. Una, floarea celor vii, infloreste primavara, iar cealalta, floarea celor morti, infloreste toamna.

Se spune ca cine va aduna branduse de primavara si le va unii in cununite cu cele de toamna, ca ele sa-si spuna dorul, apoi le va da drumul pe apa, face o fapta buna, pentru care Dumnezeu ii va ierta multe pacate.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.03 secunde
685,795 vizite unice