Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Ierarhie articole

Poiana cu narcise de la Negrileasa in 2016 dupa Festival!

Asa cum deja stiti Negrileasa se afla in Comuna Bucium, judetul Alba si acolo gasim una dintre cele mai fumoase locatii din tara unde cresc narcise salbatice. In fiecare an in cel mai apropiat weekend de sarbatoare Sfintilor Constantin si Elena la Negrileasa ieseau localnicii din comunele apropiate si sarbatoreau in aer liber stanjenitele. Fiecare aducea ce putea, se juca fotbal, se culegeau si narcise, se dansa, oamenii se intreceau in dansuri fiecare cu locul lui bine definit in functie de zona de unde venea (de aici si denumiri din poiana reprezentative, precum "locul unde joaca mogosenii" sau "hatul buciumanilor") se depanau amintiri si asa mai departe, dar nu puteam discuta de un festival, nu puteam vorbi de o mediatizare la nivel national era un loc prea putin cunosct care merita mai mult.
Prin grija administratiei locale din Bucium acest loc a prins apripi, a devenit un loc de reper la nivel national si organizeaza in fiecare an editia zonala a concursului "Cultura pentru cultura" unde se intrec comune din zona in diferite sectiuni cum ar fi gastronomia, mestesugurile populare, dansuri populare si toate aceste lucruri se fac intr-un cadru organizat iar la final cei mai buni primesc si premii in bani. Acest concurs se pliaza perfect pe scopul acestui festival, doar ca odata cu mediatizarea si cu interesul tot mai mare pentru acest loc au aparut si problemele.

Anul acesta la Sarbatoarea narciselor de la Negrileasa au fost dupa estimari peste 4000 de oameni, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata. E normal ca la atata lume sa existe interes si comercial, au fost si multi comercianti de la vestiti moti cu produse de artizanat, pana la cei care vindeau jucarii sau turta dulce, precum si terase improvizate unde oamenii puteau sa isi potoleasca foamea sau setea. Oamenii au dat dovada de intelegere au cautat sa pasrteze curatenia, fiecare asa cum a putut, dar e inevitabil la atata lume sa nu apara si gunoaie sburate de vand sau aruncate pe jos de cei mai comozi. Totusi a doua zi dupa festival pe la orele pranzului toate acestea au disparut din grija Primariei care si-a facut bine treaba, dar din pacate a mai disparut un lucru in perimetrul imediat unde s-a tinut festivaul si anume narcisele.

Nimeni nu se astepta ca atata lume sa fie prezenta la Sarbatoare si din pacate inca lumea nu se poate limita la a lua o amintire in suflet sau pe cardul aparatului foto si vrea si o amintire fizica de 2-3 zile a gingaselor narcise care au fost culese in acest an probabil mai mult decat in oricare altul.
Probabil si noi suntem vinovati de atata trafic inspre Poiana cu Narcise de la Negrileasa datorita mediatizari care am facut-o si care a prins surprinzator de puternic la public din toata tara si avem o vina si in culegerea lor dar pe aceasta cale promitem ca o sa incercam impreuna cu organizatorii si cu toti ceilalti implicati sa rezolvam aceasta problema pentru anii viitori astfel incat sa mai existe narcise si dupa Sarbatoarea propriu zisa si in Poiana apropiata. Exista locuri care inca nu s-au mediatizat si unde narcisele sunt mangaiate de vant chiar la ora la care scriem acest articol dar nu vrem sa se ajuga in acceasi situatie ca si langa locul unde se tine Sarbatoarea asa ca e musai sa gasim solutii viabile pentru viitor ca ambele lucruri sa mearga inainte atat Sarbatoarea cat si poienile cu narcise. Sarbatoarea e importanta trebuie sa existe si trebuie imbunatatita, fara a afecta accesul unuia sau altuia, trebuie sa gasim metode prin care toti sa aibe acces, narcisele trebuiesc ocrotite si trebuie sa ramana totodata accesibile tuturor indiferent de clasa sociala, gandire sau locul de unde vin.

Incheiem cu promisiunea ca o sa se faca progrese de la an la an si in cel mai scurt timp aceasta Sarbatoare o sa fie pe placul tuturor!

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.05 secunde
685,835 vizite unice