O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Mamaliga toponita ca in Apuseni, simplu de preparat, gustoasa si sanatoasa

Mamaliga toponita ca in Apuseni, simplu de preparat, gustoasa si sanatoasa
Mamaliga a fost si a ramas chiar si acum mancarea specifica romanului si mai ales oamenilor din zonele izolate. Acum mamaliga probabil prinde bine pentru toti. Acum e post si nu prea merge reteta recomandata de noi pentru ca e cu produse si de dulce, dar puteti sa o adaptati nevoilor.

bMamaliga Toponita- de dulce/b
bh2Inca din cele mai vechi timpuri oamenii de la munte in general, faceau provizii de faina si toate cele ce trebuie pe langa casa inca din primele luni de vara, pentru ca mai ales in Apuseni, viata pe timp de iarna era foarte grea, cobora omul spre Centru, doar Duminica la Biserica si atunci destul de rar, pentru ca drumul e greu si anevoias. Asa ca hrana se procura acasa dupa retete mai mult sau mai putin cunoscute!/h2/b

Cam asta spuneam in urma cu cativa ani, despe oamenii izolati din Apuseni, iar cei izolati sunt mai bine de 50% dintre locuitorii acestei zone. Acum lucrurile s-au schimbat radical avem o intreaga lume izolata, dar pentru ei nu s-au intamplat multe si nu s-a schimbat mai nimic, sunt fericiti in mediul lor, convietuiesc cu natura si cred ca avem foarte multe de invatat de la ei. Dar cel mai rapid trebuie sa invatam sa ne autogospodarim, fara restaurante, fara specialitati, fara delicatesuri. Bine ca avem materie prima si speram sa nu fie probleme macar aici.

Una dintre cele mai populare mancaruri in Apuseni este mamaliga toponta care se prepara din apa, sare, faina de malai, branza de vaca sau de oi, unt si dupa preferinta jumari rezultate de la storsul unturii. Se pune apa la fiert, in functie de portiile dorite, se adauga sare, iar cand apa fierbe se adauga treptat faina de malai, amestecandu-se continuu, ca sa nu faca cocolosi. Mamaliguta se mesteca foarte bine cu o lingura de lemn timp de 20-25 de minute. Intre timp , punem intr-o tigaie untul,la foc mic, sa se topeasca.

Cand este gata luam un vas si incepem sa toponim, incepem cu a unge vasul cu unt, apoi intindem mamaliga pe toata suptafata vasului, peste care presaram branza. Punem apoi mamaliga, pe care o intindem sub forma unei foi, cu o lingura cu unt, peste care presaram iar branza, cat dorim de mult. Operatiunea se repeta, in functie de cate straturi de mamaliga si branza vrem sa facem. Se poate toponi si cu jumari marunte, presarate printre staturile de branza. Mamaliga toponita cu branza si jumari este foarte consistenta si delicioasa.

Pofta buna!

Galerie ştiri

Image #15
Image #16

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %