Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Pestera Ursilor, prezentare localizare si acces

Obiective turistice ApuseniPestera Ursilor, este una dintre cele mai mari atractii din Apuseni, datorita sculpturilor pe care natura le-a format pe parcursul a mii de ani si datorita istoriei dar si descoperirilor care au avut loc de-a lungul timpului.
Pestera a fost descoperita intamplator de catre un miner in timpul unei dinamitari la cariera de marmura de la Chiscau in anul 1975 si la scurt timp un grup de speologi amatori au facut prima exploatare a pesterii urmand ca 5 ani mai tarziu sa fie pusa in circuitul turistic la standardele tehnologice ale acelor timpuri.
Pestera are peste 1,5 km iar aproape 600 de metri din pestera au fost destinati stiintei, fiind rezervatie stintifica. In acest moment Pestera Ursilor primeste peste 200.000 de turisti pe an care pot vizita intr-un mod sigur iluminat si pe un traseu special amenajat cele 3 galerii, Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor cum mai este ea cunoscuta, Galeria Emil Racovita si Galeria Luminilor si cele 4 sali, Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.
Vizitarea se face in grupuri(care se formeaza la intrare dintre cei care au achizitionat bilete) insotite de 2 ghizi care expun foarte bine si pe intelesul tuturor, povestea pesterii, timpul efectiv de vizitare e undeva la 50 de minute, pretul biletelor este de 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii, deasemenea se plateste o taxa si pentru filmat sau fotografiat. De adaugat ca temperatura in pestera este cu vara cu iarna 10 grade, deci aveti nevoie si de haine mai groase.
Intrarea grupului se face prin Galeria Ursilor in care sunt adapostite oase ale ursilor de caverna, se spune ca in pestera au fost surprinsi de o alunecare de teren care a blocat iesirile peste 140 de ursi, care flamanzii fiind s-au atacat intre ei pana au murit cu totii, urmeaza Galeria Emil Racovita unde se afla un schelet de urs expus in pozitia in care a murit precum si fosilele altor animale disparute in urma cu sute de ani o specie de capra neagra, leul si hiena de pestera, ultima galerie este cea a Luminilor unde impresionantele stalagmite si stalactite au dat nastere unor adevarate sculpturi si daca te gandesti ca totul e facut de natura ramai fara cuvinte, aici se gaseste si lacul cu nuferi, o atarctie a pesterii si tot aici a ramas impietrit un urs care a gasit o gaura de iesire mica, a incercat sa iasa, dar a ramas blocat, iar in timp s-a pietrificat.

Ar mai fi de specificat ca cea mai lunga stalactita masoara peste 2 metrii, ca exista deja stalagmite si stalactite in pestera botezate dupa forma lor ca si "Racheta", "Sfatul Batranilor" sau "Draperiile".
La iesire din Pestera Ursilor aveti de unde sa procurati un suvenit mai mare sau mai mic, deoarece tarabele cu astfel de obiecte se afla chiar pe drumul de coborare, iar daca vi s-a facut foame va recomandam un menu de pastrav la pensiunea Laura care o gasiti imediat la intersectia dintre drumul care urca la pestera si soseaua pe care ati venit!

Accesul la pestera se face cel mai usor dintre DN-76 (Deva -Oradea) cu deviatie in Comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16 km spre satul Chiscau, exista indicatoare, exista panouri care indica drumuld e acces spre pestera, drumul este asfaltat pana la Pestera Ursilor localnici sunt primitori, peisajul e de neuitat, profesionalismul si amenajarea intrarii in pestera sunt pe masura, iar pretul biletelor este justificat pe deplin! Progamul de vizita este zilnic intre 10 si 17:00 inafara zilei de Luni cand Pester Ursilor este inchisa!
In drumul spre pestera gasiti si un muzeu impresionant despre care o sa scriem si noi cat de curand!

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.03 secunde
685,797 vizite unice