Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Sarbatoarea Nationala de la Tebea septembrie 2015

Evenimente si sarbatori in Apuseniavram iancu"Unicul dor al vietii mele e sa-mi vad Natiunea mea fericita" -reprezinta un fragment dintr-un citat devenit celebru la Revolutia de la 1848 atunci cand Avram Iancu a condus cu succes armata moteasca impotriva trupelor revolutionare ungare care voiau proclamarea unui stat independent maghiar care sa cuprinda si Transilvania.
Anul acesta se implinesc 142 de ani de la moartea Craisorului Muntilor, Avram Iancu (1824-1872). La inmormantare au plans Apusenii. Toti motii au tinut sa fie prezenti pentru a-si conduce comandantul pe ultimul drum. Prohodul a fost incheiat de 36 de preoti, alaiul mortuar a strabatut Tara de Piatra pana la biserica Tebei, unde Iancu a fost inhumat sub gorunul lui Horea, celalat mare erou al motilor. Pentru ca romanii si mai ales motii doresc sa-i pastreze vie amintirea, duminica 13 septembrie la Tebea (Baia de Cris) va avea loc o ceremonie nationala de comemorare a Craisorului Muntilor, conducatorul Revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania. Manifestarile sunt organizate de Consiliul Local al comunei Baia de Cris, in colaborare cu Consiliul Judetean Hunedoara si Societatea Cultural - Patriotica “Avram Iancu” din Romania. Manifestarile vor fi deschise cu depuneri de coroane de flori la mormantul lui Avram Iancu si va avea loc o slujba religioasa de pomenire. Apoi va urma evocarea istorica si mesajul autoritatilor, programul va continua cu un spectacol folcloric sustinut de formatii si interpreti de muzica populara consacrati printre care Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu sau Dinu Iancu Salageanu.

Comemorarile au inceput inca de luni 07 septembrie si se vor incheia duminica 13 septembrie la Tebea! In tot acest interval de timp va avea loc "Marsul lui Avram Iancu" inceput de la casa memoriala si terminat la Tebea cu o incarcatura istorica si emotionala menita sa starneasca in fiecare roman un gram de respect fata de eroii neamului si mai ales fata de cel care a fost "Craisorul Muntilor" in aceste momente grele prin care trece Tara Noastra, trebuie sa aratam ca nu ne-am uitat istoria si sa onoram asa cum se cuvine eroii acestui neamului.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.05 secunde
685,814 vizite unice