Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Pestera Ghetar Scarisoara, monument al naturii!

Obiective turistice Apusenighetarul scarisoaraPestera sau Ghetarul Scarisoara a fost prima pestera declarata monument al naturii din Romania si dateaza de aproximativ 3500 de ani fiind cea mai mare pestera ghetar din Romania si a doua din lume (cel mai mare ghetar subteran se afla in Slovacia) avand un volum de 75.000 m3 al blocului de gheata. Denumirea pesterii e data de comuna sub a carei administrare era cand a fost descoperita in jurul anilor 1860 cand a fost realizata si prima harta a pesterii.
Acum pestera se afla in comuna Garda de Sus si accesul se face exact din centru comunei pe drumul destul de bine semnalizat care urca pana la altitudinea de 1165 de metri unde se afla ghetarul. Pe acest drum de cativa kilometri ai parte de peisaje cum doar in Apuseni poti intalni atat vara cat si iarna, iar in satul Ghetar situat chiar langa pestera oamenii desprinsi parca din alta lume te intampina cu multa caldura si ospitalitate, iar in timpul petrecut aici uiti de orice stres si orice problema cotidiana care te framanta.
Pestera are o lungime de aproximativ 70 de metri iar adancimea ajunge la peste 100 de metrii, accesul se face printr-un spatiu amenajat cu scari pe unde cobori aproximativ 50 de metri, dupa care ajungi in Sala Mare a pesterii cu un diametru de 60 de metri unde vara simti bine gradele putine sau chiar cu minus, asa ca e recomandat sa aveti haine calduroase oricat de cald ar fi afara. Urmeaza Sala mica si Biserica, dintre acestea doua Biserica este destinata turistilor si este probabil cel mai interesant loc la pesterii deoarece aici se gasesc stalagmite de gheata care variaza in functie de perioada vizitei dumneavoastra de la cativa cm pana la zeci de metri.
Undeva in partea de sud a Salii Mari se deschide o intrare larga de 15 m si inalta de 7 a Galeriei Maxim Pop, iar dupa o coborare de 68 de metrii se ajunge in locul numit Rezervatia Mare a pesterii. Din aceasta se urca in Catedrala, care este lipsita de gheata, iar apoi printr-o fereastra mica se trece in Culoarul Coman, cel mai cald sector al pesterii (+5 grade C) lipsit si el de gheata, dar bogat in concretiuni calcitice. Tot din Sala Mare se ajunge si in Rezervatia Mica, coborand aproximativ 14 metri pe o faleza de gheata, iar aici se gaseste si Palatul Sanzienei, un loc interesant dar lipsit de gheata. Zonele Rezervatia Mare si Rezervatia Mica sunt deasemenea interzise publicului.

Programul de vizitare al Ghetarului Scarisoara este zilnic intre orele 9 si 17 iar pretul biletului de intrare este 3 lei pentru copii si studenti si 7 lei pentru adulti. Un loc din Apuseni care merita vizitat si un loc unic in Romania care e atat de diferit de la un sezon la altul!

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.06 secunde
677,792 vizite unice