Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

In martie Baba Dochia isi leapada cojoacele

Traditii si Obiceiuri Apusenibaba dochia1 Martie vesteste prima zi a primaverii iar noi romanii in acesta zi oferim martisoare celor dragi, ca simbol al renasterii si al sperantei. Martisorul este un obicei romanesc stravechi, care se practica si astazi, semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului iar snurul rosu impletit cu cel alb nu lipseste niciodata.
Tot in 1 martie, potrivit legendelor este Ziua Babei Dochia. Legenda spune ca Baba Dochia, ar fi plecat pe munte cu oile, nefiindu-i teama de gerul si zapezile lui Martie, luand pe ea noua cojoace. Dar Martie s-a razbunat, dandu-i ba zile calduroase, de Baba trebuia sa-si scoata cojoacele, ba zile foarte friguroase, iar cand a ajuns in varful muntelui a degerat si a impietrit.
Zilele babei sunt 9, dupa cum se spune ca Baba Dochia si-a lepadat cele 9 cojoace. Ele incep din 1 martie, pana in 9 martie, se spune ca daca in 1 martie va fi cald, primavara va fi foarte calda. Da 1 martie fiecare isi alege Baba, adica alege una din cele 8 zile care urmeaza, ca sa stie cum ii merge tot anul: daca ziua respectiva va fi frumoasa cu vreme buna va avea un an bun, si daca va avea o zi mohorata, vreme rea in anul respective va avea parte de necazuri.
Baba Dochia nu isi schimba niciodata naravul prost in privinta vremii, zilele sale fiind urate si schimbatoare in fiecare an. Dar dupa babe vin Mosii sau Sfintii, tot in numar de noua, cu zile frumoase si linistite.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.05 secunde
685,842 vizite unice