Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Blagovestenia sau Buna Vestire, traditii in popor

Traditii si Obiceiuri Apusenibuna vestire superstitiBlagovestenia este praznuita in fiecare an pe data de 25 martie de catre crestinii ortodoxi. In acesta zi Fecioara Maria care se afla in rugaciuna a fost vizitata de Sfantul Arhanghel Gavriil. O lumina puternica a patruns in camera Mariei, aceasta s-a tulburat deoarece nu stia ce se intampa. Ingerul Domnului a intrat la Sfanta Fecioara in casa si a zis “Bucura-te, ceea ceesti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.”. Maria ii raspunde prin uimire:”Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?” Ingerul ii spuse ca: “Si iata vei lua in pintece si vei naste fiu si vei chema numele lui Isus.” Iar Maria a zis: “Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?” “Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea." (Luca 1, 24-38). Acesta mare veste a imbucurat-o pe Sfanta Fecioara care s-a dus in graba in tinutul muntos sa ii vesteasca si Elisabetei ce I s-a intamplat.
Sarbatoarea Bunei Vestiri este numita in calendarul popular si ziua cucului. Potrivit taditiilor si obiceiurilor romanesti acasta zi este asteptata de oameni cu mare bucurie deoarece se afla sub semnul “prezicerii” norocului si a timpului. Mesagerul prezicerii este cucul cantand, fiind prima zi in care acesta isi striga numele de acum inainte pana la Sf. Petru. Va avea multe misiuni de indeplinit fiecarui localnic dupa dorintele fiecaruia, unii il intreaba de viitor, precum si stiri despre iubit sau iubita. Acestia trebuie sa fie pregatiti pentru ziua cand vor auzi cucul cantand sa aiba bani la ei, sa nu fie flamanzi si sa nu fie suparati.
Cei mai invarsta vor sa afle viitorul de la cuc, cand il aud prima data il intreaba zicand:
"Cucule,
Puiucule!
Cati ani imi vei darui
Pana ce eu voi muri?"

Ce tineri atat fetele cat si flacaii, doresc sa afle cat timp vor mai fi singuri si intreaba cucul zicand:
"Cucule
Voinicule!
Cati ani imi vei da
Pan m-oi insura (marita)?"

Apoi, fiecare cantat al cucului se numara ca insemnand un an.
Se mai credea ca asa cum este timpul de Buna Vestire asa va fi de Pasti. De Buna Vestire e si dezlegare la peste si se spune ca este bine sa mananci peste in aceasta zi ca sa fi sanatos si vioi tot anul.

Vrajitoarele au si ele putere mare in ziua de Bunavestire. Pentru ca sa fiti feriti de necasuri, trebuie sa afumati toata casa cu tamâie de la Pastele trecut sau de la o sarbatoare mare. Un alt efect in combaterea vrajilor il are si lenjeria purtata in aceasta zi pe dos sau o ceapa aruncata pe fereastra in timp ce se spune: ,,Na, uite, ia de aici de pomana sufletului vrajitoarelor’’.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.06 secunde
685,811 vizite unice