Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Tocasii de la Garda de Sus - Obicei de Pasti in Apuseni

Traditii si Obiceiuri Apusenitocasi gardaTocasii de la Garda de Sus - Obicei de Pasti de peste 100 de ani.
Comuna Garda de Sus din judetul Alba, una din comunele Apusenilor in care iscusinta autoritatilor locale arata ca se poate dezvolta o comunitate si fara de cele doua dependinte cruciale in opinia unora padurea si aurul, o comuna care exploateaza la maxim si celelalte resurse traditii si obiceiuri pentru bunastarea si modernizarea comunitatii fara a forma o bariera intre ele.
La Garda de Sus unul din obieciurile care se pastreaza si astazi si dateaza de foarte mult timp este cel denumit 'Tinutul Toacei', obicei de Pasti, vechi care s-a mostenit din mosi stramosi de sute de ani incoace, are loc incepand cu Joia Mare de dinainte de Inviere - pana in Lunea de Pasti, dupa slujba religioasa de la biserica din comuna. Tocasii care sunt alesi din feciorii satului care neaparat trebuie sa fie in numar impar, isi iau raspunderea de a pazi toaca din spatele bisericii, ca nu cumva sa fie furata. In acest sens, ei raman cu zi cu noapte in preajma ei.
Totusi pazirea toacei nu este un lucru simplu, dar tocacii isi amenajeaza un loc pentru a face foc, iar noaptea dorm in jurul lui, pe rand. Pe langa asta, tocasii au tevi cu carbid, sau mai nou in loc de carbid sunt folosite tuburile de oxigen cu care pusca toata noaptea, pentru a vesti Invierea Domnului si a indeparta duhurile rele de comunitate.

Pe vremuri tocasii erau imbracati in pastori, cu 'bitusa' si clop si neaparat si cu bata, tocmai pentru a pazi toaca, acum prefera doar o camasa cu tricolorul peste ea dar totusi de laudat ca nu renunta la simbolurile nationale. In dimineata Lunii Mari a Invierii, tocasii impreuna cu fetele intra in biserica pentru a lua parte la slujba religioasa. Cand aceasta se sfarseste, acestia conduc preotul spre casa, unde sunt serviti cu un pahar de tuica si cozonac. Se intorc apoi cu joc si voie buna pe centrul comunei, multumind oamenilor pentru ingaduinta de a ii suporta in noptile in care au puscat continuu si invitandu-i pe acestia la hora din comuna organizata de ei in seara aceleiasi zile, la Caminul Cultural!

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.03 secunde
685,796 vizite unice