Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Cultura pentru Cultura zona Muntii Apuseni are loc la Negrileasa 20-21 MAI 2017!

Evenimente si sarbatori in ApuseniPoiana cu Narcise de la NegrileasaAsa cum deja ne-am obisnuit Sarbatoarea Narciselor de la Negrileasa e in ultima vreme brat la brat cu festivalul Cultura pentru Cultura ajuns la a 11-a editie si organizat de Consiliul Judetan Alba impreuna cu partenerii, in cazul de fata principalul partener al Consiliului Judetean este Primaria Bucium care an de an se implica tot mai mult astfel incat aceasta sarbatoare sa prinda tot mai mult contur si sa devina cunoscuta la nivel de Tara si nu doar la nivel local sau judetean.

Ca si scurt istoric, Poiana Negrileasa, era locul unde, inca din anii 70, interpreti cunoscuti ai timpului incantau si descantau inimile localnicilor din Bucium, Zlatna si Mogos in fiecare an in luna Mai cand narcisele eau in floare, ca apoi sa fie o perioada cand fara organizare totul parea sa se piarda in umbra amintirilor de altadata, dar in urma cu cativa ani din grija celor de la Primaria Bucium, sarbatoarea a renascut a fost repusa in valoare si se dezvolta de la an la an datorita faptului ca aici a fost atrasa o etapa a celui mai important concurs zonal de revitalizarea culturii traditionale din mediul rural si dezvoltarea turismului cultural in zonele istorico-etnografice ale judetului Alba.

Anul acesta pe 20-21 Mai intr-un cadru de basm in varful muntelui, in imediata apropiere a Poienii cu Narcise de la Negrileasa, are loc o noua editie a Sarbatorii Narciselor de la Negrileasa. Aceasta sarbatoare a ajuns la un nivel foarte cunoscut, dovada fiind faptul ca anul trecut au participat peste 5000 de oameni, dar din pacate si efectele in special asupra principalului element al acestui festival, narcisele, sunt mai accentuate. Pe aceasta cale facem apel la toti participantii la aceasta Sarbatoare sa se limiteze in culesul narciselor si sa isi ia acasa mai brate de amintiri doar pe telefonul mobil, camera foto sau in suflet.

Cultura pentru Cultura se tine si in acest an la Negrileasa desi la un moment dat acest lucru era foarte putin probabil, sunt noi reguli si se pune mare accent pe dezvoltarea personala a celor care participa deoarece si premiile o sa fie acordate individual si nu sunt deloc de neglijat. Se premiaza doar cei mai buni pe sectiunea lor. Cei care doresc sa vada sau revada traditiile, mestesugurile, dansurile si obiceiurile din Apuseni, la Negrileasa au cea mai buna oportunitate pentru acest lucru, deoarece din grija organizatorilor aici o sa fie prezenti cele mai bune ansambluri populare, cei mai buni instrumentisti si cei mai buni mesteri din Apuseni care se vor intrece pentru premiile puse in joc.

Spectacolul o sa cuprinda 3 sectiuni si anume:
* spectacol folcloric
* mestesuguri traditionale
* gastronomie traditionala

Trebuie mentionat ca fiecare sectiune are la randul ei mai multe subsectiuni iar premiile se acorda individual trebuie repetat acest lucru pentru ca acum mesterii, bucatarii, instrumentisti si dansatorii din zona au un motiv in plus sa participe si sa ne arate ceea ce pot. La concurs poate participa oricine din zona si trebuie doar sa isi manifeste aceasta dorinta in cadrul celor care se ocupa de acest eveniment la primaria comunei pe raza careia este domiciliat, deoarece desi participa individual isi reprizinta comuna din care face parte si probabil fiecare comuna o sa organizeze niste preselectii inainte daca este cazul pentru a ii trimite in concurs doar pe cei mai buni. Fiecare proba a concursului este premiata seaparat, iar un concurent poate participa la una sau mai multe probe, in functie de abilitatile pe care le are.

Mai trebuie mentionat ca aceasta etapa este una zonala si cuprinde toate localitatile din zona Apusenilor, iar castigatorii de aici o sa aibe sansa unui duel cu ceilalti castigatori din celelalte 3 zone ale judetului Alba, intr-o finala desfasurata la Targul de fete de pe muntele Gaina.

Asadar imbina utilul cu placutul si fii prezent pe 20-21 Mai la Negrileasa, degusta manacarurile traditionale, vezi ce obiceiuri mai avem inca in Apuseni si admira minunatele narcise care an de an impanzesc poienile de la Negrileasa intr-o mantaua alba frumos mirositoare.

Daca vii pe mai multe zile si faci rezervare din timp te poti caza chiar in poiana la Cabana Negrileasa care ofera 11 camere in acest scop, sau daca n-ai fost asa norocos si preferi aventura poti trai o noapte sub cerul liber sau in cort in mijlocul Poienii, sunt si alte posibilitati de cazare dar la cativa kilometrii de Poiana, drumul este destul de bine intretinut si daca mai ai nevoie de alte detalii lasa un comentariu, sau trimite un email si te ajutam cu orice.

Mai multe detalii despre Poiana cu Narcise de la Negrileasa gasiti in articolul de aici: Poiana cu Narcise de la Negrileasa, Alba

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.05 secunde
685,802 vizite unice