Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Varful Geamana, sau Gemenele un loc mirific din Apuseni

Obiective turistice ApuseniGemenele, Muntii ApuseniGemenele, se afla la limita intre 3 comune Mogos, Bucium si Lupsa si fac legatura intre Metaliferi si Trascau, sunt situate intre Detunata, Poienita si Negrileasa completand un peisaj de basm al apusenilor. Isi trag numele de la cele doua varfuri acoperite cu padure de molid si brad a caror forma si altutudine sunt aproape identice, adica sunt Gemene. Altitudinea maxima e atinsa in varful dintre Detunata-Negrileasa si este de aproximativ 1367 metri. Desi sunt acoperite aproape in totalitate de vegetatie si paduri de fag sau conifere Gemenele au si portiuni aproape identice de grohotisuri numite de catre localnici "zurai" datorita sunetului pe care il scot pietrele cand se misca la vale, sau locuri unde se presupune ca ar exista pesteri si chiar ghetari subterani, dar inca nescoase la iveala.

Escaladarea lor se poate face de catre oricine nu exista traseu marcat dar exista poteci destul de bine definite care duc spre cele doua varfuri, unde o sa gasiti cateva grote interesante unde se presupune ca pe timpuri de mult apuse se ascundeau talharii care faceau viata grea locuitorilor din zona. Unii batrani ai locului isi amintesc si acum ca noaptea oamenii erau jefuiti de talhari care peste zi parca intrau in pamant pentru ca nu erau de gasit nicaieri.
Din varf in anumite perioade ale anului gasiti o privesliste interesanta spre lacul de decantare Geamana si satul disparut care si-a luat numele de la aceste varfuri si care era unul dintre cele mai bogate sate din zona, datorita, pasunilor si vredniciei oamenilor in cresterea animalelor. Se poate ajunge din oricare din comunele amintite mai sus la Gemene si traseul pana intre ele este pe drumuri forestire iar accesul spre varfuri se poate face doar pe cararui inguste de picior si reprezinta un traseu nu foarte greu, nu trebuie echipament de specialitate, nu e nevoie de catarari, dar gasiti inca copaci seculari, aer curat apa de izvor nemaipomenita si multa relaxare! La poalele Gemenelor gasiti suri de paie intr-o perfecta stare de conservare, inca folosite de catre localnici, privelisti minunate, in partea instre Lupsa, la poalele Gemenelor se afla un loc mlastinos care canda in trecut forma o oaza interesanta de apa si era numit de localnici Taul de la Geamana, diferit de actualul baraj care se afla mult mai jos. In partea dinspre Mogos gasiti o stanca si ruinele unei varnite folosita pana nu de mult la obtinerea varului si nu departe de aceasta stanca chiar pe potecile care duc IntreGemene, este un izor cu o apa greu de desccris in cuvinte, dealtfel de aici de la poalele Gemenelor se face si alimentarea cu apa a Comunei Mogos.

Gemenele sunt comparate de unii cu cocoasa unei camile ratacite prin Apuseni, de altii cu tatele unei zane, adormite de frumusetea locurilor intre Detunata, Poiana cu Narcise de la Negrileasa si Poienita iar de altii cu doua fete frumoase care n-au putut fi despartite niciodata si atunci au fost transformate in munti, iar legendele continua dar despre asta o sa discutam la sectiunea portivita intr-un alt articol, pana atunci noi am vrut sa va facem cunoscut un loc mai putin vizitat mai putin mediatizat dar foarte frumos, relaxant si portivit pentru un weekend reusit!

In apropiere este si Cabana Negrileasa unde cu o rezervare din timp puteti innopta si se mananca foarte bine, iar locurile de langa cabana sunt si ele incantatoare. Mai multe detalii despre cabana gasiti in articolul dedicat special acestei locatii la noi pe site, iar pentru detalii suplimentare ne puteti contacta si pe noi si o sa va ajutam cu drag.

Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.06 secunde
685,821 vizite unice