Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Obiceiul "Puscatului" de Pasti in Apuseni

Traditii si Obiceiuri ApuseniCine vine pentru prima data in Apuseni in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor cum mai este ea numita si ramane la Slujba de Inviere o sa fie surprins de un obicei care nu in multe locuri se regaseste "Puscatul" cu carbid sau mai nou cu alti compoziti in pas cu moda. Daca strabati noaptea in aceasta perioada, Abrudul, Buciumul, Rosia Montana, Campeni sau alte localitati de pe valea Ariesului o sa observi pe dealuri focuri de tabara si o sa auzi bubuituri puternice, dar nu, nu s-a trezit Horea din pacate si nici Iancu nu isi aduna motii ci doar se vesteste Invierea Domnului si se alunga spiritele rele.

Puscatul de Pasti este un obicei destul de vechi dar care in ultima perioada a prins amploare si a intrat in traditia acestei regiuni, transmitandu-se din generatie in generatie. Grupuri de tineri se organizeaza an de an cu tevi de 3-4 metri infundate la un capat cu cep de lemn sau sudate cu tabla si gaurite la 2 palmi de capatul infundat pe care le aseaza asemeni tunurilor pe un stavilar de lemn. In tevi se introduce "un bulgar de carbid apoi se pune apa nici prea multa nici prea putina se asteapta destul timp cat sa se faca gaze dar nici prea mult ca riscam un rateau dupa care cu un flacarici dam foc in jurul gaurii si booom. Nu-i asa usor sa pusti si cu carbid iti trebuie ceva experienta" ne-a povestit un tanar implicat in fenomen.

Grupurile care pusca de Pasti au chiar niste competitii nescrise intre ei se lauda cu numarul de tevi si singurele reguli sunt, "care bubuie mai tare, cine da mai putine rateuri si care rezista pana dimineata" iar in Noaptea Invierii, la 12 musai sa bubuie toate tevile odata, pentru asta e nevoie de organizare si comenzi bine definite.

Desi pentru unii pare un fenomen straniu sa mergi la Slujba de Inviere si sa auzi bubuituri care sa te faca sa tresari, pentru locuitorii din zona acest lucru e nelipsit e trat ca o mandrie, ca si ceva care-i pazeste de spirite rele si daca in Saptamana Mare si in Noaptea Invierii nu se aud puscaturile ii bai.

Ca si centru al acestui fenomen, sau ca si un lider al zonei putem mentiona Comuna Rosia Montana unde an de an se pusca cu peste 30 de tevi in cel putin 2-3 locuri si unde acest fenomen este cel mai bine conturat. Asadar trebuie sa traiti macar odata in viata o Noapte de Inviere la Rosia Montana sa vedeti ca ii ceva aparte sa vedeti ca localnicii se pregatesc cu sfintenie de aceasta Sarbatoare dupa reguli nescrise dar stiute de toti, sa stati cu ei la masa, sa vedeti ca bucataria este una deosebita imbinand elemente din retetele maghiare, germane si binenteles romanesti datorita multitudini de culturi care si-au pus amprenta asupra locului, sa vedeti o slujba de Inviere fie ortodoxa fie catolica la una din cele 7 Biserici monument existente in Comuna.

Dar nu doar la Rosia Montana, Sarbatoarea Invierii Domnului e altfel, in fiecare comunitate din Apuseni gasesti ceva Special, pe Valea Ariesului sunt "Tocasii" la Bistra e "Pragsorul" la Bucium in prima zi de Pasti se joaca "Hora Mare in jurul Sulitei" obiceiuri despre care am scris sau urmeaza sa mai scriem in viitor, obiceiuri care inca ne tin in viata ca si popor, obiceiuri care inca arata ca temelia noastra ca Tara e in mediul rural, e in jurul comunitatilor imbatranite care an de an in preajma sarbatorilor isi asteapta fii risipitori, dar care din pacate pe ce trece timpul sunt tot mai putini, tentatiile oraselor sau alte oferte exotice prind mai bine, dar lasa lacrimi in ochii parintilor sau bunicilor care isi vad casa goala si sufletul rapus de o lume pe care nu o inteleg dar...o accepta tacut. Asadar pentru cei care inca mai aveti radacini la "tara" redescoperiti sau retraiti spiritul sarbatorilor acolo pentru ca o sa vina o vreme cand radacinile se usca si raman doar aminitirile.

Revenind la subiectul acestui articol, va lasam sa vedeti in filmarea de mai jos putin din Obiceriul Puscatului de Pasti si va asteptam in Apuseni. Daca nu aveti unde, dar ati veni contactati-ne(pe email, pe facebook oriunde) si va ajutam cu recomandari si orice detalii.


Comments

Comentarii

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Pagină generată în 0.05 secunde
685,803 vizite unice