Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Recomandari

Statistici

Grup de sustinere:

Zilele Lemnarilor, 17-18 August 2013 la Horea

Evenimente si sarbatori in Apusenitargul lemnarilor 2013Ziua Lemnarului sau Targul Lemnarilor cum este numita aceasta sarbatoare traditionala din Apuseni promoveaza mestesugurile, obiceiurile si traditiile oamenilor din Apuseni si nu in ultimul rand viata acestora, una simpla dar totusi foarte complicata pentru cei care o privesc din exterior.
Sarbatoarea are loc an de an la jumatatea lunii august in comuna Horea si este marcata de un program artistic impresionant dar si intreceri ale celor mai iscusiti localnici care isi arata indeletnicirile de a prelucra lemnul in deja celebru concurs 'Cel mai bun lemnar'. Turisti si cei prezenti pot vizita si cumpara din expozitiile amenajate special, diverse obiecte mestesugaresti traditionale Apusenilor, pot gusta din celebrul Balmos Motesc si pot incinge o Hora Moteasca alaturi de artistii prezenti la eveniment.
Evenimentul este organizat de catre Primaria Horea, Consiliul Judetean Alba si Centrul de Cultura Augustin Bena, iar invitatul special din acest an este Gheorghe Turda alaturi de care cei prezenti pot petrece o seara pe 'Dambul lui Gaf' la o placinta calda cu familia Gheorghe Turda - ginerele acestui loc.
Pe pagina noastra de facebook gasiti un album cu imagini interesante de anul trecut, special dedicat acestui eveniment.

Lacul Laguna Albastra de langa Cluj Napoca

Obiective turistice Apusenilacul laguna albastraProbabil putini dintre dumneavoastra stiu ca undeva la periferia Apusenilor intre Cluj Napoca si Huedin se afla Lacul Laguna Albastra langa localitatea Aghireșu si care a devenit faimos in toata Romania pentru apa albastra ca in Mediterana. Din pacate, locul este prost semnalizat si neamenajat pentru a atrage turistii care doresc un strop de liniste intr-un colt de apa cu iz de Mediterana.

Lacul este situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca si este frecventat de localnici si de locuitori din zona, turisti din alte zone neavand unde sa se cazeze ori practic nu au aflat despre el.

Intr-un sol calcaros si galbui cu papura verde apa din acest lac este albastra ca si cerul, fap care i-a dat numele de Laguna Albastra oferind locului un aspect deosebit.

Lacul s-a format pe locul unei foste mine de caolin (argila alba), ce aparținea de Exploatarea Minei Aghiresu. Laguna Albastra este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultata ca urmare a existentei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. In 1995, lacul a secat in urma unor lucrari, dar ulterior apa s-a adunat din nou.

Daca totusi vrei sa te cazezi in zona ai posibilitatea de a incerca la Cabana Leghia sau la tabara de elevi, dar nu ai parte de trasee turistice amenajate si nici de sosele de asflat iar ca sa gasesti lacul e nevoie sa intrebi localnici pentru ca nu este semnalizat prin nici un panou turistic.

La Lacul Laguna Albastra se poate ajunge pe doua trasee: Cluj-Napoca - Baciu - Garbau - Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilau - Capuș - Garbau - Aghires Fabrici. Din centrul localitatii Aghires Fabrici trebuie sa o luați pe langa cladirea BRD, iar la 400 de metri de lac trebuie sa parcați masina.

Ursii si lupii din Apuseni protejati printr-un proiect din Marea Britanie

Stiri din Apuseniursi in ApuseniIn urma cu ceva timp presa locala semnala problemele pe care ursii bruni le fac in Apuseni, ataca si omoara pentru hrana animalele localnicilor si au devenit din ce in ce mai agitati pe perioada de vara, desi hrana este din belsug, ei bine aceste probleme se datoreaza mai ales schimbarilor climatice si de habitat la care ursii trebuie sa se adaprteze din mers si daca nu reusesc devin agresivi si nervosi asa ca ei trebuie ajutati sa faca aceste schimbari de catre om iar Uniunea Europeana ofera foarte multi bani pentru acest lucru, doar ca in Romania ajungi foarte greu la ei mai ales din lipsa specialistilor, asa ca vin doritori din alte parti si ne arata cam cum ar trebui sa facem.

Ursii bruni si lupii din Muntii Apuseni vor fi protejati printr-un proiect din Marea Britanie, selectat pentru finantare de Comisia Europeana în cadrul programului Life+, in care nu se regaseste, la aceasta sesiune, niciun proiect romanesc. Cu alte cuvinte iau altii bani europeni ca sa protejeze ceea ce noi nu putem, este un lucru foarte bun dar e pacat ca in Romania nimeni nu poate accesa acesti bani.

Proiectele Life+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a speciilor si habitatelor pe cale de disparitie. Dintre cele 258 de propuneri primite pe aceasta componenta a programului in 2012, Comisia a selecționat pentru finantare 92 de proiecte depuse de parteneriate create intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate.


Niciun proiect din Romania nu se regaseste pe lista proiectelor selectate pentru finantare. Totusi, unul dintre proiectele Marii Britanii selectate in Life+ vizeaza conservarea populatiilor de ursi bruni si lupi din Muntii Apuseni. In cadrul proiectului "Life Connect Carpathians" se va interveni pentru restaurarea si conservarea habitatelor naturale in pericol si promovarea unui management adecvat in zona.

Se v-a urmari in special reducerea si diminuarea conflictelor intre om si ursi sau lupi, amenajarea si protejarea culoarealor de trecere a ursilor si lupilor intre Carpatii de sud si cei de vest iar in acest sens Muntii Apuseni sunt punctul cheie, precum si educarea localnicilor in vederea conservarii habitatelor pentru ursi si lupi.

Mocanita,trenul vremurilor de altadata, revine pe sina!

mocanita de la Abrud la TurdaAdministratiile locale din Abrud, Campeni si Rosia Montana s-au pus deacord ca Mocanita trebuie sa isi intre din nou in drepturi si sa devina parte a peisajul turistic al Muntilor Apuseni si cu ajutorul Asociatia pentru Pastrarea Liniilor Ferate Inguste din Romania, reprezentata de Georg Hocevar, un austriac pasionat de trenuri au inceput demersurile pentru reabilitarea liniei ferate intre orasele Abrud si Campeni pe o distanta de aproximativ 11 KM, iar pe 20 iulie 2013 toata lumea spera ca Mocanita, sa revina pe sina si sa strabata din nou distanta intre cele doua orase, dar de aceasta data cu scop turistic!
Ultima locomotiva care a circulat pe aceasta ruta a fost reconditionata si turisti vor putea trai din nou vremurile de altadata sau cei mai tineri o sa traisca experiente emotionante ale trecutului de care au auzit doar de la parinti si bunici.
In aceasta zona a Apusenilor lumea angrenata in jurul liniei ferate traia intens momentul in care Mocanita ajungea zilnic la ei, iar suieratul locomotivei era un adevarat simbol al timpului, in fiecare zi la aceeasi ora exacta.
Mocanita este singurul tren care a existat in zona centrala a Muntilor Apuseni si pana in 1997 cand a trecut in istorie a functionat si a servit nevoilor comunitatii de pe valea Ariesului de la Abrud-Campeni si pan' la Turda. Pe o cale ferata ingusta a carei constructii a inceput in 1891 si s-a finalizat in 1921, Mocanita pleca zilnic de la Abrud si trecea prin 4 gari si 21 de halte pana la Turda, dar oprea pe parcurs oriunde era nevoie si oriunde gasea calatori, era mijlocul de transport cel mai la indemana pentru moti inspre Turda si Cluj-Napoca unde gaseau larga piata de desfacere pentru produsele cu care mergeau la vanzare (artizanat din lemn, fructe de padure, lactate si aur)
Pana in prezent calea ferata intre Abrud si Turda a fost vandalizata si distrusa, dar datorita Consiliului Judetean care a trecut-o la stadiul de monument e posibil ca in viitor daca se v-or gasi fonduri Mocanita sa isi intre din nou in drepturi pe tot traseul de acum 16 ani! Pana atunci felicitam si noi aceasta initiativa laudabila si speram ca odata cu turisti si locuitorii zonei sa parcurga cel putin odata traseul Abrud-Campeni cu Mocanita!

Pestera Meziad si Farcu modernizate printr-un proiect de laudat!

Stiri din ApuseniPesterile Meziad si Farcu o sa fie modernizate printr-un proiect sub custordia sitului Natura 2000 de catre centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor si primariile comunelor Rosia și Remetea.
Proiectul „Descoperă valea Roșia”, este finanțat de Fundatia pentru Parteneriat cu 76% si de CAPDD Bihor cu 24% din suma totala de peste 16.000 de lei.
Coordonatorul de proiect Vlad Barbu spune ca „vor contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului pe care l-ar putea avea vizitatorii peșterilor de la Farcu și Meziad” iar lucrarile ar trebui sa se desfasoare pana in luna septembrie a anului curent..
Scop va fi atins prin cresterea gradului de informare al turistilor si al localnicilor privind valorile naturale si culturale ale zonei. CAPDD Bihor estimează ca cele doua pesteri atrag anual peste 30.000 de vizitatori.


Pe langa Pestera cu Cristale de la mina Farcu va fi amenajat un traseu tematic care sa pună în valoare comorile naturale ale zonei in care se spera ca turisti si localnici sa realizeze importanta protejarii acestor locuri. Traseul ce va putea fi parcurs în 45 de minute va cuprinde panouri de informare care vor evidenția speciile de plante si animale din zona, elemente specifice carstului si arealului geografic.
La Pestera Meziad se va organiza o expozitie permanenta despre fauna sa cavernicola si despre viața omului preistoric, care si-a găsit acolo loc de adapost.
Proiectul include si locuri de popas cu bancute masute pentru odihna si pentru masa dar si cu locuri amenajate pentru resturile menajere.

Poiana cu Narcise de la Negrileasa, judetul Alba

Obiective turistice Apusenipoiana cu narcise negrileasaPoiana Narciselor - Negrileasa sarbatoarea din luna Mai

Narcisa este o floare cu un parfum special, foarte puternic, care o diferentiaza de celelalte flori si probabil multi dintre voi stiti ca acest miros puternic i-a adus si numele, care provine din limba greaca, "narke" ceea ce inseamna narcotic, asadar narcisa este o floare periculoasa care te poate imbata cu misorul ei, dar totodata narcisa este floarea copiilor, a adolescentei si exprima prietenie, bucurie si chiar vacanta.

Narcisele de la Negrileasa au o legenda speciala pe care o gasiti postata pe site la sectiunea corespunzatoare si formeaza o rezervatie naturala impresionanta in varful unui munte nu foarte inalt dar plin de farmec.
In fiecare an in Duminica cea mai apropiata de 20 Mai in Poiana Narciselor din Negrileasa are loc o sarbatoare autohtona, unde localnici, turisti, trecatori sau curiosi se aduna, petrec la iarba verde si aduna buchete de flori in cinstea carora se petrec toate.

Pragsorul obicei unic in Tara Motilor de Paste la Bistra

Traditii si Obiceiuri Apusenipragsorul la BistraObicei de Pasti in Tara Motilor- Pragsorul

Ca tot suntem in saptamana premergatoare, celei mai marei sarbatori crestine si anume Invierea Domnului am cautat sa venim cu un obicei specific si foarte cunoscut in zona Muntiilor Apuseni, care speram noi ca in timp, prin noi si prin alte surse sa devina si mai cunoscut si chiar sa reprezinte o atractie turistica pentru toti romanii si nu numai.

In inima Muntiilor Apuseni, pe cursul mijlociu al raului Aries, se afla Comuna Bistra, cea mai intinsa comuna din tara noastra (132 kilometri patrati, reprezinta 1,8% din suprafata judetului Alba).

Comuna Bistra se identifica si prin obiceiul de Paste - Pragsorul, vechi de peste 250 de ani, cu care localnici se mandresc si doresc sa il pastreze in continuare asa cum l-au mostenit de la stamosi. Pragsorul este o combinatie complexa de sarbatoare religioasa si laica. Incepe in Vinerea Mare, in timpul slujbei de Prohod si se incheie in Duminica Tomii, numita in popor Pastele Mici.

Legenda spune ca Pragsorul a fost adus in Bistra, pe la 1750, de la Roma, de Petru Pavel Aron, Episcop greco - catolic de Blaj originar din comuna, pentru a consolida procesul de catolicizare a populatiei. A fost preluat, insa, sub egida bisericii ortodoxe si acesta constituie un prim paradox al Pragsorului. Nu este, nici pe departe, un abuz desi chiar si astazi parerile in randul preotilor ortodoxi ai comunei sunt imp?rtite, unii considerand ca este doar un rezultat al adaptarii bisericii la cerintele comunitatii.

Destinatii de 1 Mai in Apuseni

Stiri din Apuseni1 mai in ApuseniMinivacanta de 1 Mai se apropie cu pasi rapizi iar noi ne-am gandit sa oferim celor interesati cateva variante de a petrece 1 Mai in liniste departe de civilizatie in locurile de poveste pe care le au muntii apuseni, sau pentru cei mai pretentiosi la pensiuni sau cabane care iti pun la dispoizitie orice.
Pentru cei mai aventurieri propunem 2 locatii care cu siguranta o sa va incante:
* Detunata, aflata in comuna Bucium, Judetul Alba, Detunata este o rezervatie geologica cu un farmec aparte. Stanca de bazalt care vecheaza peste toata zona e inconjurata de o padure batrana de conifere in care daca ajungi sa calci ai impresia ca ai ajuns in taramul printilor si a zanelor de altadata.
Pana la poalele stancii ajungi doar pe jos sau cu masina 4x4 iar odata ajuns te intampina un loc special amenajat, intr-o poienita, unde gasesti un valau cu apa rece, locuri amenjate sa iti pui gratarul si o masa uriasa, construita in spiritul locului, bonus natura iti ofera multa liniste, aer curat si o priveliste de vis, tot de ce ai nevoie ca aici sa fie o vacanta de 1 Mai superba este vremea buna. Nu o sa fi deranjat de fum, de muzica data la maxim sau zgomote neplacute, pentru ca in zona nu ajunge multa lume iar cei care ajung inteleg sensul locului si nu ies din tipar...

O noua partie de schi in Apuseni, la Zlatna

Stiri din Apusenipartie de schi la Zlatna, FenesasaIn Muntii Trascau, pe Valea Fenesului e foarte probabil ca in viitorul apropiat sa avem un nou complex tursitic mai ales pe timp de iarna dar si vara in care se v-or regasi 2 partii de schi una de aproximativ 1800 de metri iar una de 200 metri pentru incepatori, partiile o sa fie dotate cu teleschiu si cu instalatie artificiala de producere a zapezii.
Realizatorul proiectului este Primaria orasului Zlatna care a demarat deja procedurile tehnice pentru a realiza proiectul care urmeaza sa fie in zona Fenesasa pe un teren forestier si pajiște in suprafața de aproximativ 50 de hectare.
Proiectul presupune amenajarea urmatoarelor obiective: două pârtii de schi, (partia Paraginoasa cu lungimea de 1.752 metri si partia Scoala cu lungimea de 205 metri), instalație de transport cablu de tip telescaun cu lungimea de 1.595 metri, instalatie automata de înzapezit artificial, piscine, pista de biciclete, instalatii aferente. Proiectul va fi cumulate ci altele două, ce se referă la construirea unor micro-hidrocentrale în aval pe Valea Fenesului. Apa necesara instalatiei de producere a zapezii artificiale va fi obtinuta dintr-un lac de acumulare (20.000 metri cubi) amplasat la confluenta dintre paraul Fenesel si paraul Lung.
Odata cu demararea acestui proiect zona se va dezvolta mult din punct de vedere turistic, o sa apara spatii de cazare si oportunitati poate nesperate pentru localnici.
Proiectul de la Zlatna este cuprins intr-un program guvenamental destinat finantarii unor investitii in domeniul turismului, aprobat de Ministerul Dezvoltarii Regionale in urma cu cativa ani.

Blagovestenia sau Buna Vestire, traditii in popor

Traditii si Obiceiuri Apusenibuna vestire superstitiBlagovestenia este praznuita in fiecare an pe data de 25 martie de catre crestinii ortodoxi. In acesta zi Fecioara Maria care se afla in rugaciuna a fost vizitata de Sfantul Arhanghel Gavriil. O lumina puternica a patruns in camera Mariei, aceasta s-a tulburat deoarece nu stia ce se intampa. Ingerul Domnului a intrat la Sfanta Fecioara in casa si a zis “Bucura-te, ceea ceesti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.”. Maria ii raspunde prin uimire:”Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?” Ingerul ii spuse ca: “Si iata vei lua in pintece si vei naste fiu si vei chema numele lui Isus.” Iar Maria a zis: “Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?” “Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea." (Luca 1, 24-38). Acesta mare veste a imbucurat-o pe Sfanta Fecioara care s-a dus in graba in tinutul muntos sa ii vesteasca si Elisabetei ce I s-a intamplat.

In martie Baba Dochia isi leapada cojoacele

Traditii si Obiceiuri Apusenibaba dochia1 Martie vesteste prima zi a primaverii iar noi romanii in acesta zi oferim martisoare celor dragi, ca simbol al renasterii si al sperantei. Martisorul este un obicei romanesc stravechi, care se practica si astazi. semnificatia martisorului a ramas aceeasi dealungul timpului iar snurul rosu impletit cu cel alb nu lipseste niciodata. Tot in 1 martie, potrivit legendelor este Ziua Babei Dochia. Legenda spune ca Baba Dochia, ar fi plecat pe munte cu oile, nefiindu-i teama de de gerul si zapezile lui Martie, luand pe ea noua cojoace. Dar Martie s-a razbunat, dandu-I ba zile calduroase, de Baba trebuia sa-si scoata cojoacele, ba zile foarte friguroase, iar cand a ajuns in varful muntelui a degerat si a impietrit. Zilele babei sunt 9, dupa cum se spune ca Baba Dochia si-a lepadat cele 9 cojoace. Ele incep din 1 martie, pana in 9 martie, se spune ca daca in 1 martie va fi cald, primavera va fi foarte calda. Da 1 martie fiecare isi alege “Baba”, adica alege una din cele 8 zile care urmeaza, ca sa stie cum ii merge tot anul: daca ziua respective va fi frumoasa cu vreme buna va avea un an bun, si daca va avea o zi mohorata, vreme rea in anul respective va avea parte de necazuri. Baba Dochia nu isi schimba niciodata naravul prost in privinta vremii, zilele sale fiind urate si schimbatoare in fiecare an. Dar dupa babe vin Mosii sau Sfintii, tot in numar de noua, cu zile frumoase si linistite.
Pagină generată în 0.06 secunde
250,689 vizite unice