Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Colindatul la Mogos, un obicei unic in Apuseni care se pastreaza si astazi!

Traditii si Obiceiuri Apusenicolinde din mogosAtestata documentar inca din 1770 comuna Mogos, este situata in bazinul depresionar al muntilor Trascau. Traditiile si obiceiurile s-au pastrat la Mogos inca de la inceputuri si pana in zilele noastre, de invidiat este faptul ca acestea fac mai ales in preajma Sarbatorilor de Iarna, din comuna Mogos una aparte plina de farmec, mister si parca desprinsa dintr-o poveste a copilariei, in care locurile si oamenii inca nu sunt dependenti de tehnologie iar in aer plusteste cu adevarat spiritul de sarbatoare, dar cel mai bine simti totul de la fata locului, asa ca daca aveti aceasta ocazie, nu o ratati, petreceti un Craciun la Mogos ca no sa va para rau.

Cabana de la Negrileasa - o oaza de liniste in varf de munte!

Obiective turistice Apusenicabana de la negrileasaNegrileasa un taram salbatic dar totodata prietenos cu cei care reusesc sa il cunoasca, un loc in care dacii au trait liberi din cele mai inaintate timpuri, un loc care a oferit totul celor care au trecut pe aici, de la aur, lemn, fructe de padure, pasuni bogate si apa cristalina pana la falnicele narcise care an de an in luna Mai imbata cu mirosul si fumusetea lor orice trecator si acum in vremurile noastre un loc care ofera o oaza de liniste profunda in care uiti de toate si iti amintesti ce frumoasa este viata, cand stii sa apreciezii mediul inconjurator.

Negrileasa un loc care de acum asteapta pe oricine doreste sa uite de cotidian, de supermarket si de fast-food, la Cabana din Poiana Narciselor, unde mancarea-i asa cum stiau bunicii sa o prepare, iar conditiile sunt asa cum le doresti, peisajul, linistea si apa rece de izvor sunt de nepretuit.
Cabana de la Negrileasa la care ajungi exact pe acelasi traseu ca si la Poiana cu Narcise, isi astepata zi de zi, luna de luna, an de an cu bratele deschise turisti, fie ca acestia cauta liniste, fie ca vor aventura fie ca isi doresc sa uite de toate intr-un varf de munte, este loc pentru toata lumea in cele 6 camere cu baie proprie si pat dublu, complet echipate iar cabanierul Fane prepara o mancare excelenta si pe toate gusturile, cabana mai are sala de mese foarte primitoare, bar si o terasa cocheta dinspre care ai vedere spre varful Poienita cel mai inalt din Metaliferi dar si spre stanca de foc Detunata aflata "doar peste vale" pe celalat deal de cabana, dar asta daca te uiti pe direct ca la picior ai de mers pana acolo...

Deci daca iti doresti o despindere de cotidian intr-un mediu in care pe o raza de cativa KM nu mai e nimeni pe langa tine decat niste stane de oi si mutaturi ale buciumanilor care cunosc Negrileasa mai bine decat oricare altii, suna-l pe cabanierul de la Negrileasa la numarul de contact 0371112247 spune-i cate camere vrei, spune-i ce ai dori sa mananci si te asiguram noi ca esti pe maini bune intr-un spatiu de basm.

Festivalul Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna

Stiri din Apusenifilm etnograficLa sfârșitul acestei săptămâni 6-8 iunie vă invităm în Orașul Zlatna, din Județul Alba, unde, se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna. FIFE Zlatna - singurul festival internațional etnografic de film din România - își propune propagarea culturii și tradițiilor naționale și internaționale, prin intermediul promovării tinerilor... S-a înscris la cea de a II a ediție a festivalului filmul “Pân’ la rai e o cale lungă”, realizat 100% în Orașul Zlatna și de o echipă de amatori iubitori de film din Zlatna. De asemenea, realizatorii peliculei au dorit să surprindă faptele așa cum se petrec ele, o îmbinare de tradiție și modernism, de vechi și nou, fără a interveni sau a provoca ceva, considerându-se simpli martori la o înșiruire de evenimente.
Scena filmului reprezintă un obicei pascal din zona. Tăierea unui brad falnic din pădure de către tinerii bărbați din comunitate și „plantarea” lui vremelnică în imediata vecinătate a bisericii, pentru a servi ca suport pentru toaca de lemn care, bătută fiind de către localnici va scoate minunate sunete - chemare a credincioșilor către biserică, vopsitul ouălor, făcutul pâinii în cuptor, mieii din târgul tradițional de Paște... momente ale perioadei de post dinaintea sărbătorii, sunt prezentate într-o înșiruire de imagini acompaniate de sunetul tânguios al melodiei care dă și titlul filmului, „Pân’ la rai e o cale lungă”. Momentul cheie vă invităm să il vedeți și să descoperiți singuri.

Tocasii de la Garda de Sus - Obicei de Pasti in Apuseni

Traditii si Obiceiuri Apusenitocasi gardaTocasii de la Garda de Sus - Obicei de Pasti de peste 100 de ani.
Comuna Garda de Sus din judetul Alba, una din comunele Apusenilor in care iscusinta autoritatilor locale arata ca se poate dezvolta o comunitate si fara de cele doua dependinte cruciale in opinia unora padurea si aurul, o comuna care exploateaza la maxim si celelalte resurse traditii si obiceiuri pentru bunastarea si modernizarea comunitatii fara a forma o bariera intre ele.
La Garda de Sus unul din obieciurile care se pastreaza si astazi si dateaza de foarte mult timp este cel denumit 'Tinutul Toacei', obicei de Pasti, vechi care s-a mostenit din mosi stramosi de sute de ani incoace, are loc incepand cu Joia Mare de dinainte de Inviere - pana in Lunea de Pasti, dupa slujba religioasa de la biserica din comuna. Tocasii care sunt alesi din feciorii satului care neaparat trebuie sa fie in numar impar, isi iau raspunderea de a pazi toaca din spatele bisericii, ca nu cumva sa fie furata. In acest sens, ei raman cu zi cu noapte in preajma ei.
Totusi pazirea toacei nu este un lucru simplu, dar tocacii isi amenajeaza un loc pentru a face foc, iar noaptea dorm in jurul lui, pe rand. Pe langa asta, tocasii au tevi cu carbid, sau mai nou in loc de carbid sunt folosite tuburile de oxigen si pusca toata noaptea, pentru a vesti Invierea Domnului si a indeparta duhurile rele de comunitate.

Pestera Poarta lui Ionele ghid informativ

Obiective turistice ApuseniPoarta lui IoneleMuntii Apuseni sunt cunoscuti si datorita numeroaselor formatiuni carstice, Pestera Poarta lui Ionele se afla in Comuna Garda de Sus, in Bazinul Vaii Ordancusa, in Muntii Bihorului, la o altitudine de peste 800m. Pestera Poarta lui Ionele este inclusa in Parcul Natural Apuseni si reprezinta o rezervatie speologica de interes stiintific, dar si turistic.
Usor accesibila vara dar si in timpul iernii, mult mai spectaculoasa in acest anotimp cand gheata capata diferite forme si dantelarii. Se poate ajunge prin Valea Ariesului, pe drumul asfaltat ce porneste din centrul comunei spre Pestera Scarisoara pe Valea Ordancusa. Dupa aproximativ 2,5 km, pe partea stanga veti descoperi un loc de parcare, un podet care duce la Grota Corobana lui Girtau, la baza careia este amenajat un loc pentru picnic cu bancute si masute si o casuta de lemn acoperita cu sindrila. Vizitarea pesterii se face impreuna cu un ghid intre orele 09:00-17:00, care va conduce prin padure, la intrarea in pesterea, aceasta se remarca printr-un impresionant portal de peste 15 metri inaltime. Prima parte a pesterii este amenajata in scop turistic cu scari, podete de metal si iluminata, astfel incat sa poat fi vizitata cu ușurință. In capatul pesterii se formeaza un lac temporar, la topirea zapezii sau la ploi puternice apare un puternic curent de apa care inunda intreaga podea a pesteri de la acest nivel. Nivelul superior cuprinde un sistem de galerii de mici dimensiuni, este neamenajata turistic pentru a proteja doua coloni impotante de lilieci cu aripi lungi care se adapostesc in aceasta pestera.Turisti mai norocosi pot observa liliecii pe tavanul pesterii.
Pestera a fost descoperita de localnici, a fost semalata pentru prima data in anul 1857 de J. Vass, iar în 1921 este cercetată pentru prima data de P. Chappuis, R. Jeannel si Emil Racovita.
In anul 1986, cascadorul speolog Viorel Ludusan exploreaza a doua intrare in pestera, in timpul filmarilor pentru lung metrajul Flacari pe comori, in film fiind introdusa secventa din acel loc. In 1989 a fost amenajata pentru circuit turistic. In 1999, Pestera Poarta lui Ionele a fost declarata monument al naturii si inclusa pe lista ariilor protejate din Romania. In 2011 a fost reabilitata in scop turistic fiinda amenajat tot traseul atat in exteriorul pesterii cat si in interior scari, iluminata.
Poarta lui Ionele reprezinta locul in care ies la lumina apele ce se pierd in ponoarele si dolinele de pe valea oarba intre Iapa (Dealul Frumos) si catunul Mununa. Acest aspect a fost dovedit in urma colorarilor florescente. Este vorba despre aceeasi apa ce trece prin Pestera Ghetarul de sub Zgurasti care se gaseste la 130m distanta.” Aceaste colorari cu florescenta au fost facute de speologii clujeni in finalul activului din Zgurasti si au aparut in Poarta lui Ionele dupa 24 de ore, confirmand legatura dintre ele, si viteza mica de curgere a apei datorita lacurilor in care stationeaza.

Primul film documentar Tara Motilor din 1939

Stiri din ApuseniTara Motilor film documentarÎn urmă cu peste 70 de ani, aici în Munții Apuseni, in regiunea cunoscută sub denumirea de Țara Moților, Paul Călinescu, a realizat primul film independent al Oficiului Național Cinematografic. Un documentar extaordinar care in doar 10 minute, a surprins cea mai mare parte a activităților moților din anul 1939. În același an, filmul intitulat chiar Țara Moților, a fost prezentat și premiat la Festivalul de Film de la Veneția pentru cel mai bun documentar. Urmărind acest film vei vedea simplitatea și truda moțului pentru a avea ce pune pe masa copiilor. Moții, oameni harnici din cele mai vechi timpuri au fost meșteri și băieși, au lucrat lemnul și au căutat aur. După o săptămână de muncă fizică, ziua de duminică era așteptată cu interes, atunci moțul îmbrăca hainele de sărbătoare, minunatul costum popular care era cusut în casă de femei și mergea împreună cu familia la Sfânta Biserică, apoi se făcea rost de petrecere. Petrerile începeau cu ansamblul de tulnice care făceau să răsune dealurile pentru a chema localnicii, de la petrecere nu lipseau muzicanții care deschideau jocul pe Țarina de la Abrud, apoi alte țarini și învârtite. Prin dansuri și port se poate observa eleganța surprinzătore al acestor oamenii duri ce aveau mâinile crăpate, dar găseau resurse de a păstra ritmul Țarinilor. Cea mai așteptată zi de sărbătoare era Sf. Ilie, în mijlocul verii tinerii urcau pe Muntele Găina pentru a-și întâlni dragostea la Târgul de Fete, iar mesterii sau gospodinele isi expuneau spre vanzare obiectele create cu truda de-a lungul unui an intreg. Sarbatoarea de pe munte era un prilej bun de socializare si schimb de marfuri, si este totodata cea mai veche sarbatoare campeneasca insemnata oficial in zona Transilvaniei.
Aici aveti si filmul despre care vorbim:

Vergelatul, obicei de Anul Nou care inca se pastreaza in Apuseni

Traditii si Obiceiuri ApusenivergelatulSe spune ca mai demult viata avea cu totul alt soroc, se pastrau traditii de cantec si decantec din generatii in generatii se respectau vorbele batranilor fara pic de importivire si toate bucuriile si necazurile trebuiau urmate dupa traditie oricat de insemnate ar fi. Astfel de la nastere si pana la moarte omul trece prin anumite etape care n-aveau cum sa fie sarite si pentru fiecare etapa era un obicei o traditie care se pastra cu sfintenie.
Astazi in zilele noastre doar pe unde nu a ajuns inca internetul si facebookul se mai pastreaza toate intocmai, in alte locuri s-au adaptat vremurilor iar in altele s-au pierdut de tot si asta e un mare Pacat, pentru ca ne pierdem originalitatea si ne uitam radacinile si odata bagati in oala mare a pamantelnilor fara nici un Dumnezeu suntem mai usor de condus de influentat si de terminat.
Dar sa nu ne intindem prea mult si sa revenim la ale noastre, unul din obiceiurile care deschiu perfect ceea ce am scris mai sus este VERGELATUL, care inca se pastreaza si astazi in zonele de munte izolate sau bine conservate ale Apusenilor.
Este un obicei venit in pregatirea unei nunti, a vietii de familie un fel de ursit dar nu cum il vedem noi astazi ci altfel, mai greu de descris dar in care cei care il faceau credeau fara indoiala.
In ajunul Anului Nou, fetele nemaritate, dar cu gand de a intemeia o familie, se aduna intr-o casa, unde gazda aseaza pe masa 7 farfuri sub care pune o bucata de paine, un piaptan, un pahar, un carbune, oglinda, bani si sub o farfurie nu aseaza nimic. Fetele isi aleg pe rand fiecare cate o farfurie, cea care gaseste painea se va marita dupa un fecior bogat, cea care gaseste oglinda dupa un fecior frumos, cea care gaseste piaptanul dupa unul coltat, cea care ridica paharu dupa unu bautor, cea care ridica banii dupa unul bogat, cea care gaseste carbunele dupa unul negricios, iar cea care ridica farfuria goala nu se va marita in anul care urmeaza.
Un joc, intuitiv, placut, in care se socializa, se barfea si se sarbatorea incheierea unui an, si inceputul altuia nou, cu multe dorinte, cu multe ganduri si cu multe rugi spre Cel de Sus ca totul sa fie ferit de rele si pacate.

Straita Plina, targ de bunatati, cultura si voie buna!

Evenimente si sarbatori in ApuseniIn perioada 28-29 septembrie, in comuna Rosia, Judetul Bihor, la cativa kilomeri de orasul Beius, are loc a doua editie a Targului de bunatati, cultura si voie buna intitulat Straita Plina, un eveniment menit sa reinvie traditiile si cultura plaiurilor rosiene.
Targul este organizat de catre asociatia 'Orizont verde', in colaborare cu Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor si curpinde in prima zi vizite ghidate la obiectivele turistice din zona, Pestera Farcu si Meziad si deplasari pe trasee tematice.
In a doua zi vizitatorii au parte de targuri traditionale de mestesuguri si bunatati traditionale facute acasa precum si de un spectacol de muzica populara dar si alte concursuri si surprize.

Dar totusi ce poti cumpara de la acest targ?
Noi iti spunem cateva din bunatatile care anul trecut au rupt gura targului si care le gasesti cu siguranta si in acest an: gogosari murati de la Leana Doi Popi, leacuri de la Nelu Cabau, zacusca de la Simona Fichi, gemuri de la Alexandra, slanina afumata de la Valentinu Tili sau suc de mere 100% natural ori afinata de Rosia. Poale, straite, ciorapi de lana, margele, stergare s-au alaturat borcanelor si sticlelor pline cu bunatati.

Inca de la inceput targul surprinde printr-o actiune de caritate foarte bine gandita, astfel daca ai rechizite scolare pe care copii tai nu le mai folosesc le poti duce si preda la acest eveniment in locurile special amenajate si primesti ceva bun in schimb. Rechizitele tale o sa ajunga la cei care au mare nevoie de ele.

Targul national de turism rural Albac 8-9 septembrie 2013

Evenimente si sarbatori in ApuseniPe datele de 8-9 septembrie, anul curent la Albac in Muntii Apuseni are loc traditionalul deja Targ national de turism rural organizat de catre Consiliul Judetean Alba alaturi de Primaria Comunei Albac, avand ca partener ANTREC Romania.

Ca si in trecut organizatorii incearca sa se adreseze atat celor implicati si interesati direct de acest eveniment cat si turistilor sau vizitatorilor ocazionali, iar pentru acest lucru au pregatit o serie de surprize.
Din programul manifestitilor putem desprinde concursul de pescuit Aventuri in Apuseni, vizite organizate si ghidate la pensiuni, vizite la standurile de prezentare, concursuri culinare, multa muzica traditionala dar si dezbateri cu probleme si realizari in ceea ce priveste turismul rural din Romania.
Aflat la editia cu numarul IX Targul national de turism rural de la Albac are ca si scop promovarea culturii traditionale din Romania si promovarea tursimului rural in general si a celui din Muntii Apuseni in special.
In Apuseni asa cum e normal motii nu isi uita trecutul si cinstesc oridecate ori au ocazia eroii care le-au fost inaintasi pe aceste tinututi, iar in acest sens si la Targ o sa avem parte de un moment special in care Horia, Closca si Crisan dar si Avram Iancu o sa fie cinstiti cum se cuvine.
Un alt moment moment inedit este vernisajul Taberei Nationale de Pictura de la Albac, care se afla la editia a -III-a si are ca si scop prezentarea si espunerea in pictura a peisajelor si caselor Apusene.
Asociația Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural ca si partener al acestui eveniment informeaza ca in Alba sunt in momentul de fata peste 100 de pensiuni turistice si agrotusitice clasificate si peste 50 in asteptare de a primi certificatele pentru incadrarea la 2 margarete.

Cu siguranta cei pasionati de natura, traditional si gastronomie o sa fie incantati daca participa fie ca simpli vizitatori fie ca si concurenti la acest targ.

Zilele Lemnarilor, 17-18 August 2013 la Horea

Evenimente si sarbatori in Apusenitargul lemnarilor 2013Ziua Lemnarului sau Targul Lemnarilor cum este numita aceasta sarbatoare traditionala din Apuseni promoveaza mestesugurile, obiceiurile si traditiile oamenilor din Apuseni si nu in ultimul rand viata acestora, una simpla dar totusi foarte complicata pentru cei care o privesc din exterior.
Sarbatoarea are loc an de an la jumatatea lunii august in comuna Horea si este marcata de un program artistic impresionant dar si intreceri ale celor mai iscusiti localnici care isi arata indeletnicirile de a prelucra lemnul in deja celebru concurs 'Cel mai bun lemnar'. Turisti si cei prezenti pot vizita si cumpara din expozitiile amenajate special, diverse obiecte mestesugaresti traditionale Apusenilor, pot gusta din celebrul Balmos Motesc si pot incinge o Hora Moteasca alaturi de artistii prezenti la eveniment.
Evenimentul este organizat de catre Primaria Horea, Consiliul Judetean Alba si Centrul de Cultura Augustin Bena, iar invitatul special din acest an este Gheorghe Turda alaturi de care cei prezenti pot petrece o seara pe 'Dambul lui Gaf' la o placinta calda cu familia Gheorghe Turda - ginerele acestui loc.
Pe pagina noastra de facebook gasiti un album cu imagini interesante de anul trecut, special dedicat acestui eveniment.

Lacul Laguna Albastra de langa Cluj Napoca

Obiective turistice Apusenilacul laguna albastraProbabil putini dintre dumneavoastra stiu ca undeva la periferia Apusenilor intre Cluj Napoca si Huedin se afla Lacul Laguna Albastra langa localitatea Aghireșu si care a devenit faimos in toata Romania pentru apa albastra ca in Mediterana. Din pacate, locul este prost semnalizat si neamenajat pentru a atrage turistii care doresc un strop de liniste intr-un colt de apa cu iz de Mediterana.

Lacul este situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca si este frecventat de localnici si de locuitori din zona, turisti din alte zone neavand unde sa se cazeze ori practic nu au aflat despre el.

Intr-un sol calcaros si galbui cu papura verde apa din acest lac este albastra ca si cerul, fap care i-a dat numele de Laguna Albastra oferind locului un aspect deosebit.

Lacul s-a format pe locul unei foste mine de caolin (argila alba), ce aparținea de Exploatarea Minei Aghiresu. Laguna Albastra este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultata ca urmare a existentei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. In 1995, lacul a secat in urma unor lucrari, dar ulterior apa s-a adunat din nou.

Daca totusi vrei sa te cazezi in zona ai posibilitatea de a incerca la Cabana Leghia sau la tabara de elevi, dar nu ai parte de trasee turistice amenajate si nici de sosele de asflat iar ca sa gasesti lacul e nevoie sa intrebi localnici pentru ca nu este semnalizat prin nici un panou turistic.

La Lacul Laguna Albastra se poate ajunge pe doua trasee: Cluj-Napoca - Baciu - Garbau - Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilau - Capuș - Garbau - Aghires Fabrici. Din centrul localitatii Aghires Fabrici trebuie sa o luați pe langa cladirea BRD, iar la 400 de metri de lac trebuie sa parcați masina.
Pagină generată în 0.06 secunde
430,194 vizite unice