Muntii Apuseni istorie, obiceiuri,  traditii si atractii turistice

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Un LIKE pe Facebook

Maraton Rosia Montana

Recomandari

Maraton Apuseni

Statistici

Grup de sustinere:

Pestera Ursilor, prezentare localizare si acces

Obiective turistice ApuseniPestera Ursilor, este una dintre cele mai mari atractii din Apuseni, datorita sculpturilor pe care natura le-a format pe parcursul a mii de ani si datorita istoriei dar si descoperirilor care au avut loc de-a lungul timpului.
Pestera a fost descoperita intamplator de catre un miner in timpul unei dinamitari la cariera de marmura de la Chiscau in anul 1975 si la scurt timp un grup de speologi amatori au facut prima exploatare a pesterii urmand ca 5 ani mai tarziu sa fie pusa in circuitul turistic la standardele tehnologice ale acelor timpuri.
Pestera are peste 1,5 km iar aproape 600 de metri din pestera au fost destinati stiintei, fiind rezervatie stintifica. In acest moment Pestera Ursilor primeste peste 200.000 de turisti pe an care pot vizita intr-un mod sigur iluminat si pe un traseu special amenajat cele 3 galerii, Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor cum mai este ea cunoscuta, Galeria Emil Racovita si Galeria Luminilor si cele 4 sali, Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.

Cascade din Apuseni, farmecul apei!

Obiective turistice ApuseniMuntii Apuseni ofera imagini si locuri fantastice, deseori aici si caderea apaei poate fi spectaculoasa, spintecaturile acestor munti ascund cele mai coplesitoare minuni ale naturii: Cascadele- caderile de apa. Spectacolul somptuos oferit de caderea in gol a metri cub de apa, pe vaile inguste cu ape cristaline si repezi nu trebuie ratat daca hoinaresti prin aceasta zona.
Cascadele se gasesc in general pe traseul unei ape curgatoare, mai des intalnite in zonele de munte. Cascada este o cadere spectaculosa de apa sub un unghi de peste 45 de grade, in timpul caderi se produce o ceata, un amestec de apa pulverizata și aer, insotita si de un zgomot prelungit caracteristic caderii apei. Intensitatea acestui fenomen difera in functie de tipul fiecarei cascade, unele sunt mai mici, altele mai inalte, unele curg repezi altele mai lin, debitul apei precum si gradul de cadere, confera fiecarei cascade o nota unica .

Groapa Ruginoasa, canionul Apusenilor

Obiective turistice ApuseniGroapa Ruginoasa este o rezervatie de tip geologic, unica in Romania, situata la 30 de minute de mers pe jos din DN75 Abrud-Arieseni-Stei, la intrare in Judetul Bihor imediat dupa ce parasim satul de vacanta Vartop, pe marginea drumului exista si un panou cei drept peste care probabil au trecut multe, care indica existenta gropii si arata poteca de acces. Drumul de acces este mai anevoios dar privelistea de la capatul lui merita tot efortul.
Groapa Ruginoasa s-a creat in aproximativ 80 de ani, de cand ravena foarte mica insemnata pe hartile vechi a inceput asaltul asupra muntelui reusind sa ii produca o rana uriasa de aproximativ 700 de metri in prezent si peste 100 de metri adancime cu pereti extrem de abrupti si maluri care stau in aer, asadar mare atentie, nu va apropiati foarte mult pentru ca exista pericolul sa alunecati. O imensa gaura in inima muntelui, placuta ochiului care parca iti da senzatia ca te afli undeva in alte parti si nici decum la 1373 de metri altitudine in Apuseni pe versantul nordic al Muntelui Tapu!

In Apuseni se inchid pesterile, pentru a proteja coloniile de lilieci.

Stiri din Apusenipestera apuseniSe spune ca in Romania exista mult mai multe pesteri decat in aproape orice tara europeana, dar foarte putine din acestea sunt amenejate cu scop turistic, in timp ce la alti, majoritatea pesterilor reprezinta un punct de atractie turisica, in Apuseni, un taram bogat in pesteri, cincisprezece pesteri vor fi inchise, pentru a proteja si a facilita dezvoltarea coloniilor de lilieci existente in ele. Salvarea liliecilor, a dus la derularea unui proiect amplu cu finantare de peste 1 milion de euro.

Huda lui Papara, Pestera Liliecilor din Cheile Ampoitei, Pestera cu Apa din Valea Lesului, pesterile Vadu Crisului, Batranului, Ticlului, cele din Astileu, Tasad, Betfia, Ciur-Izuc, Fana?e, Coliboaia, Magura, Onceasa, Humpleu, vor fi inchise de catre Asocia?ia pentru Protec?ia Liliecilor din Romania, Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca si Agentia pentru Protectia Mediului Bihor.

Proiectul finantat cu bani de la UE si de la Ministerul Mediului in cadrul programului, Life Plus, urmareste sa asigure protectie importiva turistilor, ciobanilor care intra cu oile in pesteri si fac foc poluand apa si aerul din ele dar si importiva oricarei alte activitati umane, ca urmare a scaderii dramatice a numarului de exemplare de lilieci adapostiti in Apuseni.

Liliacul comun mic si liliacul comun mare, liliacul cu aripi lungi si liliacul mediteranean cu potcoava sunt specii a caror protejare se incearca, asta si datorita faptului ca in popor liliacul nu are o imagine prea buna, deoarece miturile in care lilieci sug sangele, sau se prind in par ori fac rau animalelor inca persista, iar toate acestea nu ii prea apropie pe localnici de lilieci.

Desi coloniile de lilieci s-au injumatatit fata de acum 10 ani, totusi speram ca aceasta masura de ingradire a lor prin gratii sa rezolve problema si astfel populatiile sa intre din nou pe o linie de crestere care ulterior sa devina un motor pentru turistii veniti in zona.

Rezervatia geologica Detunatele din comuna Bucium

Obiective turistice Apusenidetunata comuna bucium DETUNATELE - coloane de bazalt cu caracter unicat
Detunatele sunt una dintre marile atractii turistice a regiunii. In Muntii Apuseni, exista doua Detunate, aflate la un kilometru si jumatate una de alta. Cele doua stanci: Detunata Gola cu putina vegetatie si Detunata Flocoasa acoperita de vegetatie, au forma unor cocoase situate in apropierea localitatii Bucium Sasa. Coloanele de bazalt vulcanic din care sunt alcatuite cu aspectul prismatic, inaltate drept in sus sau usor curbate spre Bucium Sasa au facut de mult ca ele sa fie comparate cu o uriasa orga de piatra. Din apropiere par si mai inalte iar odata urcat pe crestele lor se deschide in fata ochilor un orizont in care se deslusesc in departare profilurile Muntelui Gaina, Muntelui Mare, Negrilesei, Vulcanului. Panorama e intr-adevar superba.
Detunatele, forme masive si semete de bazalt vegheaza asupra comunitatii buciumane. Unice in Europa, acestea amintesc de povesti magice cu uriasi si zane. Localnicii povestesc ca, in timpuri demult uitate, Detunata Goala (1168m) si Detunata Flocoasa (1265m) erau o zana si un urias care au fost pedepsiti si transformati in stane de piatra pentru dragostea lor nepermisa. Vorbind despre stanca Detunata folcloristul Ovidiu Barlea indica o alta legenda: “Stanca de bazalt n-ar fi dacat gramada trupurilor pietrificate ale uriasilor ca pedeapsa ca unul si-ar fi omorat fiul”. Dupa cum spunea folcloristul Ion Pop-Reseganul, Detunata este “…un pisc de piatra de bazalt compuse din prisme mari, ce stau din jos oblu in sus, ca si cand ar fi niste arbori uriasi unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miazanoapte-rasarit de la Bucium Sasa. Apare ca o casa mare, uriasa in mijlocul unui izlaz, inalt de vreo 200 de coti si in periferie de vreo 1000 de coti”.

Serbarile de la Cheia "Intalnirea motilor cu istoria"

Evenimente si sarbatori in Apuseniavram iancuSarbatoarea de la Cheia „Intalnirea motilor cu istoria”- are loc in fiecare an in prima duminica din luna iulie. Aceasta sarbatoarea are loc in Comuna Buces in apropiere de localitatea Dupapiatra. Manifestarile organizate de motii care se reunesc an de an la Cheia, sunt legate de evenimentele petrecute intre 1848 si 1849, cand motii luptau condusi de “Craiul muntilor” Avram Iancu impotriva armatei maghiare condusa de Hatvany. In memoria celor care au luptat a fost ridicat un monument, pe o stanca pe partea dreapta a vaii. Placa comemorativa aminteste de evenimentele luptei prin cuvintele: “Aici romanii moti, sub conducerea lui Avram Iancu si a tribunilor sai, au luptat si au invins la 19 mai 1849. Honor et patria”
La aceste manifestari motii omagiaza lupta eroica a locuitorilor comunei Buces in timpul Revolutiei Romane din Transilvania de la 1848 - 1849, condusa de Avram Iancu, sunt depuse coroane si jerbe de flori la monumentul „Crucea Iancului”, exercitii militare, spectacole si petreceri in aer liber .
La cheia se ajunge usor dinspre drumul care leaga Abrudul de Brad undeva in comuna Buces exista indicatoare care va duc pana la locul serbarii. Drumul este asfaltat pana la fata locului si intre doua dealuri inalte langa o vale mica, se gaseste o scena care odata pe an gazduieste cele mai importante personaje culturale din zona pentru a reaminti tuturor celor prezenti despre faptele de vitejie ale stramosilor.

Cultura pentru Cultura un succes la Poiana Narciselor din Negrileasa

Stiri din Apuseninegrileasa poiana narciselorDupa cum multi stiti, pentru ca noi am promovat inca din timp in acest sfarsit de saptamana a avut loc una dintre cele mai interesante sarbatori campenesti intr-un cadru exceptional la Poiana Narciselor din Negrileasa.
Profitand si de faptul ca Primaria si Consiliul Local din Bucium s-au gandit sa gazduiasca o faza eliminatorie a concursului care deja are traditia in judetul nostru sub numele de "Cultura pentru Cultura", chiar in Poiana Narciselor si ca vremea a fost foarte frumoasa am trait una dintre cele mai frumoase editii ale acestei sarbatori din ultimii 20 de ani.
Inca de sambata foarte multe grupuri de tineri si nu numai au urcat in Poiana unde au avut parte de o noapte asa cum si-ar fi dorit oricine, a fost loc si pentru cei mai romantici, care au putut privi cerul senin si luna plina intr-un cadru de liniste si un miros imbatator, au avut loc si cei mai vulcanici pentru ca muzica de toate gusturile rasuna pe la mai multe masini in zona special amenajata pentru parcari si corturi, au avut loc si cei carora le place aventura pentru ca aveau pe unde si cu ce sa isi incarce bateriile si toate acestea au fost gestionate cu minim de incidente pentru ca politia si jandarmeria au fost prezente la fata locului inca de la inceput.

Ziua de duminica a inceput cu un moment de liniste si mult aer curat, greu de expplicat in cuvinte, dupa care dintr-o data agitatia si-a facut loc printre toti cei prezenti acolo, au inceput sa apara comunele care urmau sa concureze au inceput sa arda focurile si sa se incinga caunele, se amenajau standurile si toate trebuiau sa fie gata repede pana inspre ora 10:00 cand prima comuna prezenta in concurs si aleasa prin tragere la sorti, a urcat pe scena, este vorba despre Ciuruleasa, care au avut un program, interesant si mult peste asteptarile unei debutante la un astfel de concurs, au fost mici nesincronizari, mici greseli dar totusi una peste alta si-au confirmat statutul de favorita printre cei ai locului, standul a fost si el bine organizat.

Puncte strategice de dezvoltare si proiecte din Muntii Apuseni!

Stiri din ApuseniO sa incepem munca pe acest site cu o sinteza generala a celor mai interesante si importante strategii de dezvoltare care exista deja sau despre care exista informatii ca se vor demara in viitorul apropiat in zona Muntiilor Apuseni.

Cu siguranta motorul acestei zone este deocamdata fara doar si poate zona de unde isi culege izvoarele Ariesul in drumul sau spre campie. Bazinul Ariesului superior care poarta numele si de Tara Motilor a cunoscut in ultimi ani o dezvoltare accelerata si asta datorita capacitatii mari de atragere a fondurilor europene in special pentru agro-turism. Comuna Arieseni este una din putinele comune care a reusit sa atraga in proportie foarte mare fonduri europene cu care ulterior zona a fost impanzita de pensiuni, hoteluri si restaurante la standarde ridicate. Dar pentru ca aceste spatii de cazare sa devina benefice era nevoie de o atractie turistica puternica atat pentru sezonul de vara cat si cel de iarna, astfel in Pasul Vartop la granita judetelor Alba si Bihor s-au dezvoltat doua partii de calitate care devin din ce in ce mai cunoscute la nivel national. Una dintre ele beneficiaza si de un telescaun modern iar infrastructura este una acceptabila, singurul minus al sezonului de iarna in apuseni fiind lipsa tunurilor de zapada, iar in perioadele cu flux mare de turisti acest lucru se simte puternic, dar speram ca in viitor partile implicate vor reusi sa remedieze si aceasta problema. Daca pe partia cu telescaun se schiaza doar din acest an, cealalta partie care beneficiaza doar de teleshi este functionabila de ani buni.
Cum intreaga zona pana inspre orasul Campeni a cunoscut o dezvoltare destul de rapida mai ales in ultimii 2-3 ani un lucru este clar cele doua partii nu vor mai face fata pentru mult timp turistilor care vor veni asa ca fiecare comuna incearca sa isi adjudece proiect in care sa fie dezvoltat si un domeniu schiabil, astfel am ramas surprinsi sa observam ca in Judetul Alba de unde fac parte acele comune nu mai exista fonduri pentru partii de schi, iar acest lucru este cu adevarat incantator.
Pagină generată în 0.08 secunde
685,812 vizite unice