O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Pestera Ghetar Scarisoara, monument al naturii, program de vizitare, acces si prezentare!

Pestera Ghetar Scarisoara, monument al naturii, program de vizitare, acces si prezentare!
Pestera Ghetar Scarisoara este una din principalele atractii turistice ale Apusenilor, aici avem o adevarata enciclopedie de plante, animale si schimbari climatice. Pestera este amenajata special pentru vizitare si intrarea se face prin turnicheti pe baza de bilet care poate sa fie cumparat de la fata locului. Aproximativ 80.000 metru cubi de gheata sunt in Ghetarul Scarisoara si aceasta dateaza de mii de ani, timp in care a inmagazinat pentru oamenii de stiinta dovezi inestimabile ale trecutului nostru.

bh2Pestera sau Ghetarul Scarisoara a fost prima pestera declarata monument al naturii din Romania si dateaza de aproximativ 3500 de ani fiind cea mai mare pestera ghetar din Romania si a doua din lume (cel mai mare ghetar subteran se afla in Slovacia) avand un volum de aproximativ 80.000 m3 al blocului de gheata. Denumirea pesterii e data e comuna sub a carei administrare era cand a fost descoperita in jurul anilor 1860 cand a fost realizata si prima harta a pesterii./h2/b

Acum pestera se afla in comuna Garda de Sus si accesul se face exact din centru comunei pe drumul destul de bine semnalizat care urca pana la altitudinea de 1165 de metri unde se afla ghetarul. Pe acest drum de cativa kilometri ai parte de peisaje cum doar in Apuseni poti intalni atat vara cat si iarna, iar in satul Ghetar situat chiar langa pestera oamenii desprinsi parca din alta lume te intampina cu multa caldura si ospitalitate, iar in timpul petrecut aici uiti de orice stres si orice problema cotidiana care te framanta.

Adolf Schidl, un explorator cunoscut al Apusenilor mentioneaza prima data pestera din punct de vedere turistic in anul 1847,iar in anul1863 realizeaza prima harta. Pestera este o adevarata enciclopedie a Apusenilor, adapostind date stintifice complexe despre plante, animale sau schimbari climatice, deoarece cea mai veche gheata de aici este de peste 4000 de ani. Asa cum spuneam Pestera Ghetar Scarisoara are un bloc de gheata de aproximativ 80.000 de metri cubi in momentul de fata si prezinta si un interes turistic deosebit datorita unicitatii si amplorii fenomenului natural.

Pestera are o lungime de aproximativ 70 de metri iar adancimea ajunge la peste 100 de metrii, accesul se face printr-un spatiu amenajat cu scari pe unde cobori aproximativ 50 de metri, dupa care ajungi in Sala Mare a pesterii cu un diametru de 60 de metri unde vara simti bine gradele putine sau chiar cu minus, asa ca e recomandat sa aveti haine calduroase oricat de cald ar fi afara. Urmeaza Sala mica si Biserica, dintre acestea doua Biserica este destinata turistilor si este probabil cel mai interesant loc la pesterii deoarece aici se gasesc stalagmite de gheata care variaza in functie de perioada vizitei dumneavoastra de la cativa cm pana la zeci de metri.
Undeva in partea de sud a Salii Mari se deschide o intrare larga de 15 m si inalta de 7 a Galeriei Maxim Pop, iar dupa o coborare de 68 de metrii se ajunge in locul numit Rezervatia Mare a pesterii. Din aceasta se urca in Catedrala, care este lipsita de gheata, iar apoi printr-o fereastra mica se trece in Culoarul Coman, cel mai cald sector al pesterii (+5 ?C) lipsit si el de gheata, dar bogat in concretiuni calcitice. Tot din Sala Mare se ajunge si in Rezervatia Mica, coborand aproximativ 14 metri pe o faleza de gheata, iar aici se gaseste si Palatul Sanzienei, un loc interesant dar lipsit de gheata. Zonele Rezervatia Mare si Rezervatia Mica sunt deasemenea interzise publicului.

bh2Program de vizitare Pestera Ghetar Scarisoara si pretul biletelor/h2/b
Programul de vizitare al Ghetarului Scarisoara este zilnic intre orele 9 si 17 iar pretul biletului de intrare este 10 lei pentru copii si studenti si 15 lei pentru adulti. Un loc din Apuseni care merita vizitat si un loc unic in Romania care e atat de diferit de la un sezon la altul! Durata unei vizite este de aproximativ 45 de minute iar temperatura iarna poare ajunge la -20 de grade iar vara nu trece de 0,5 grade, asadar aveti nevoie de cel putin un polar cand intrati. Pestera Scarisoara a fost modernizata prin mai multe proiecte si acum accesul, scarile, interiorul ghetarului dar si casa de bilete, toaletele si toate celelalte de la intrare sunt ok, gasesti chiar si suveniruri pliante si oamenii de acolo iti prezinta informatii interesante. Ghetarul de la Scarisoara este administrat de Primaria Comunei Scarisoara si de catre cei de la Parcul National Apuseni care dealtfel beneficiaza si de o parte din suma platita.

bh2Acces auto la Pestera Ghetar Scarisoara si imprejurimi/h2/b
Accesul se face asa cum ziceam din centrul comunei Scarisoara si drumul este unul asfaltat pana langa pestera, acolo odata ajuns daca ai unpic de noroc mananci si o placinta pe lespede cum numai moatele fac, dar trebuie sa dai comanda cand intrii daca nu e Duminica, ca atunci cand termini de vizitat pestera sa fie gata. Puteti urca pe partea cu satul si sa coborati prin Cheile Ordancusei si ele de o frumusete speciala, aici se afla si Pestera Poarta lui Ionele amenajata pentru turisti, cu bilet de intrare si speciala mai ales toamna sau primavara cand din pestera iasa un rau care creeaza imagini de o frumusete greu de deschis, dar probabil o sa vorbim despre asta intr-un alt articol.

Galerie ştiri

Image #12
Image #13

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %