O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Dragobetele, obiceiuri si traditii din Apuseni!

Dragobetele, obiceiuri si traditii din Apuseni!
Legenda spune ca Baba Dochia avea un fiu, acesta era in opozitie cu aceasta reprezentand pozitivul. Dupa multi acest fiu se numea Dragobetele si este simbolul romanesc al dragostei si se sarbatoreste in functie de zona etnografica dar cea mai populara data este 24 februarie. E ziua cand pasarile nemigratoare se strang in stoluri, ciripesc, se zburatoresc, se imperecheaza si incep sa-si construiasca cuiburile in care isi vor creste puii. Exista supersitii pentru aceasta zi si obiceiuri care mai de care mai interesante.

In fiecare an pe 24 februarie se sarbatoreste strongDragobetele sarbatoarea romaneasca a dragostei/strong. iDragostea nu are nevoie de cuvinte, insa cuvintele au intotdeauna nevoi de dragoste/i.

strongObiceiurile si traditiile de Dragobete/strong, erau asteptate candva cu nerabdare de toți tinerii de la sate, acestea au fost in mare parte uitate, pastrandu-se doar in aminirea batranilor. in ultimi ani, strongDragobetele/strong autohton risca sa fie dat cu desavarșire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.

Din amintirea sarbatorii…. in dimineața acestei zile, fetele și flacaii imbracați in hainele de sarbatoare strong(portul tradițional romanesc)/strong se intalneau in fața bisericii sau in centrul satului daca vremea era frumosa mergeau impreuna cantand spre padure sau prin poienile din apropiere. Acolo fetele culegeau flori de primavara, daca se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor (apa fiarta cu leșie pentru spalat pe cap), timp in care se rosteau cuvintele: „iFlori de fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga/Uraciunile sa le desparti/i”. Daca vremea era urat? se strangeau in casa unuia dintre ei, povesteau și se distrau cu tot felul de jocuri.

Pe dealurile din apropiere se aprindeau focuri, iar in jurul lor se adunau tinerii care povesteau cate-n luna și in stele, glumele cu substrat erotic fiind intens utilizate. Pe la ora pranzului, fetele incepeau sa fuga spre sat-obicei numit “zburatorit”. Fiecare flacau urmarea fata care ii placea, daca baiatul era iute de picior și fetei ii placea “haituitorul” ei, o ajungea și se lasa cu un sarut in vazul tuturor. De aici provine expresia strongDragobetele/strong saruta fetele! Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an de zile și de multe ori aceste logodne precedau logodnele adevarate. strongDragobetele/strong fiind un prilej pentru a-si afisa dragostea in fata comunitatii. Comunitatea era interesata de ce se intampla, fiindca puteau ghici chiar din acel moment la ce nunți urma sa mearga toamna. Daca totul prindea contur, cei logodiți stabileau data nunții,fiind din același sat,mulți fiind rude, sa nu se nimereasca cumva doua nunți in aceeași zi, apoi toata lumea petrecea, canta, dansa, fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de strongDragobete/strong sau cei care n-au vazut in ziua aceea nici macar o persoana de opus nu-și vor mai gasi pereche tot restul anului.

strongFetele/strong mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.
strongBaieții/strong nu trebuie sa le supere pe fete, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul.
Așadar conform tradiției strongDragobetele saruta fetele/strong!, in popor inca se spune ca cine participa la strongDragobete/strong va fi ferit de boli tot anul. Sa mergem la padure, pe camp, sa ne bucuram de ceea ce ne ofera natura, sa ne veselim, sa ne distram , sa intampinam Primavara alaturi de persoana draga din viața noastra, sa petrecem alaturi de prieteni și obligatoriu sa culegem flori.
Apuseni February 12 2020 1,680 0 comentariu 0 din 0 evaluares

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %