O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Românii plantează! O pădure cât o ţară - un proiect nou care arata bine dar important e sa nu sfarseasca uitat printr-un sertar la minister.

A
Apuseni Postat 4 an în urmăDe actualitate
Românii plantează! O pădure cât o ţară - un proiect nou care arata bine dar important e sa nu sfarseasca uitat printr-un sertar la minister.Astaia de la meteo pe termen lung anunta tot felul de tornade si fenomene extreme si la noi, in viitorul apropiat, mai observam noi ca iarna se duce incet spre primavara si ceva nu ii a bine, dar de vina suntem tot noi. Au mai fost fenomene de astea si cineva destept acu 50-100 de ani a plantata paduri si s-au reglat treburile, acum cineva incearca acelasi lucru dar nu cred ca are acelasi efect. Un proiect de lauda lansat azi de ministrul de la mediu, dar sa vedem si fapte.
bh2Unii cu drujba, altii cu sapa! cam asa suna viitorul, dar nu asta e principala problema, pentru ca daca drujba ar fi in folosul cetateanului si omului de la munte care stie ca din asta traieste si care constientizeaza ca trebuie sa lase ceva si in urma generatiilor viitoare si care a si plantat ceva, toate ar decurge bine, dar aceasta drujba se afla in mainile marilor 'macelarii industiale' de padure, cu capital de cele mai multe ori stain care folosesc oamenii de la munte doar ca marionete si sub farmecul banului ii fac sa isi vanda sufletul si viitorul copiilor.
/h2/b

h3iVom planta de la zero 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate, şi vom completa 7.000 de păduri tinere/i, a declarat ministrul Costel Alexe, cu prilejul lansării campaniei iRomânii plantează! O pădure cât o ţară/i./h3
- asa suna azi un discurs al ministrului, am mai auzit sute de cestii din astea dar pana la urma cele mai bine campanii de impadurire au fost tot cele intreprinse de companii private si aici ma gandesc la Bergembier si altii, dar totusi am o scanta de speranta ca omul asta Alexe o sa faca ceva si nu trebuie sa interzica defrisarile, trebuie sa reglementeze mai bine totul, sa aduca valoarea padurilor pe plan intern si local si sa dezvolte comunitatile locale folosind acest aur verde si nu sa imbogateasca austriecii, chinezii sau pe altii de la care luam apoi pal si parchet. Padurea asta a fost foarte bine gestionata in trecut, se planta mai mult decat se taia, se ingrijea, se facea munca chiar cu elevii de la scoli, acu nu e voie ca exploatezi copilul nene, se facea munca cu omaneii din sat, acu nu vine nime ca zice da ce eu sa fac si altul sa taie si sa faca bani, erau multe altele care functionau, dar si altii erau oamenii... Si sa nu aveti impresia ca atunci nu se faceau invarteli, se faceau, dar erau cu opritor si cu oarecare teama de Dumnezeu, acu...nici un Dumnezeu, ban sa iasa.
Ocoalele silvice publice şi private vor livra materialul necesar, adică peste 50 de milioane de puieţi, care vor fi sădiţi în total în 13.000 de şantiere dispuse în toate judeţele ţării. 33 de milioane de puieţi vor fi plantaţi în campania de primăvară, iar alte 20 de milioane în cea de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi, a declarat Alexe.
Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Cele mai multe şantiere vor fi în Maramureş (440), Sibiu (1.210) şi Bistriţa (600), adică judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate. Cele mai multe păduri plantate de la zero, adică pe terenuri degradate care în prezent nu au arbori, vor fi în Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90).
iTotodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha)/i, a transmis Ministerul Mediului. Plantările din Oradea au fost anunţate deja de viceprimarul Florin Birta, care a explicat că va fi împădurit un teren întins de-a stânga şi de-a dreapta Crişului Repede, în aval de podul CFR din Ioşia.
Pentru această campanie de plantări, Ministerul Mediului caută şi voluntari. iÎn cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi!/i, a spus Alexe. Ziua în care voluntarii ar trebui să iasă la plantat va fi 21 martie.
-daca reuseste sa faca acest lucru dar amu repede si sa si functioneze, e un plus pentru noi toti, pentru ca pana la urma padurea e sanatate si e cel mai important stabilizator climatic pe care il avem la indemana fara costuri enorme.
Toți cei care doresc să se alăture campanieisunt rugați să accesezesite-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (http://www.mmediu.ro/categorie/formular/271).
Mai sunt ceva fonduri europene pentru ocoalele silvice, care doar trebuie sa faca proiecte pentru a le accesa si iara ca lucrurile incep sa se miste si in sens invers.

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %