O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Valva baii in minerit, legenda si amintiri ale baiesilor din Apuseni!

Valva baii in minerit, legenda si amintiri ale baiesilor din Apuseni!
Valva baii este o legenda, sau un adevar pe care noi ni-l imaginam dar multi l-au trait pe bune. Tainele, aurul si Apusenii sunt lucruri care iti taie rasuflarea, dar mai bine afla despre valva baii in articolul ce urmeaza:

Legenda despre Valva baii in minerit.
Pana nu demult si chiar si acum auzi printre batranii care au bait in minele de aur din Apuseni povesti uluitoare despre o faptura frumoasa sau mai putin frumoasa care apare celor mai norocosi dintre ei in adancurile pamantului si care le calauzeste drumul spre filoanele de aur mult ravnite de toti, sau le prezice o intamplare ori ii atentioneaza de ceva ce are sa se intample. Aceasta faptura a capatat numele de valva baii si legenda despre ea are diferite forme.

Riscurile muncii din adancurile pamantului au determinat aparitia diferitelor superstitii, credinte, datini si traditii miniere, care completeaza o parte din mitologia ocupatilor. Insa pentru baiesii din Muntii Apuseni, mina a fost locul linistit de munca, dar mai ales locul unde norocul iti poate surade in orice moment. Se mai aud inca legendele cu spiritul protector al minei, numit “valva”, dar si versuri inspirate din viata de fiecare zi a baiesilor.

Mai demult, se spune ca au fost niste mineri pe baie. Ei au mers sa munceasca acolo. Si cand a venit ora pranzului au mers sa manance.
Dintr-o data a aparut o pisica neagra. Doi dintre ei au vrut sa-i dea de mancare si restul nu au vrut. Au spus ca nu-si termina ei mancarea pe pisica. Lucrurile au mers mai departe si dupa cateva zile dintre mineri implicati in aceasta intamplare numai cei doi au mai iesit la vazul soarelui, iar lumea spunea ca pe ceilalti i-a omorat pisica aceea, care era, de fapt, Valva Baii.
Spiritul protector al bailor si uneori a baiesilor este Valva Baii. Dupa cum se manifesta poate fi alba cu fata frumoasa sau neagra inspaimantatoare. Ea este o reprezentere mitologica ce supravegheaza si distribuie aurul prin bai. Mineri cred ca fiecere mina de aur isi are valva si atunci cand nu mai gasesc aur considera ca a plecat Valva Bailor de la ei.
Infatisarile Valvei sunt multiple: fata frumoasa, mosneag, soldat, copil mic, baba, cantat de cocos, pitic, bataie de orologiu sau clopote. Valva ajuta pe oameni saraci, participand la necazurile lor. Minerul sfatuit de Valva unde sa sape gaseste aur de parca ar fi fost pus cu mana acolo. Ea pretinde pastrarea cu strictete a secretului. Sunt putine povesti cu Valve, fete sau neveste, care sunt atrase de laminerii tineri. Cand asemenea legaturi se intampla totul trebuie tinut sub pecetea tainei, altfel, tanarul va plati cu viata.

Astazi aceste lucruri par de domeniul fantasticului, dar ele au eistat si chiar exista tainele sunt duse mai departe, baiesii s-au adaptat vremurilor, iar valva dainuie doar celor sortiti.
Apuseni February 04 2020 2,826