O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript

Serbarea narciselor de la Negrileasa 20-21 mai 2023 - Program si desfasurare!

Serbarea narciselor de la Negrileasa 20-21 mai 2023 - Program si desfasurare!
In 2023 de Constantin si Elena hai la Negrileasa, avem Serbarea Narciselor organizata de Primaria Bucium si Consiliul Local Bucium. Ca in fiecare an daca e vreme buna o sa fie o intalnire om natura pe cinste.

A inceput luna mai nu e pandemie, e inca pace in tara asa ca avem mare sarbatoare la Nerrileasa. Traditia ca in cel mai apropiat weekend de Sfintii Constantin si Elena iesim la Negileasa merge mai departe. Aceasta sarbatoare campeneasca simbolizand candva iesitul turmelor la munte acum simbolizeaza intalnirea omului cu natura, chiar daca uneori nu se face prin cele mai potrivite mijloace.
In acest an la Negrileasa Serbarea narciselor urmareste deasemenea promovarea activitatilor locale, promovarea interpretilor locali si din zona Muntilor Apuseni si asa cum sunteti obisnuiti nu o sa lipseasca nici numele mari. Atractiile din acest an sunt Maria Luiza Mih, Delia Jude, Fuego si cireasa de pe tort e Georgiana Lobont.

Pregatitile au inceput, avem drumuri nu prea bune pentru ca la celebra Transalpina de Apuseni abia acum nu de mult s-au urnit din nou lucrarile, iar cele doua drumuri de acces o sa arate bine la ora Serbarii pentru ca se lucreaza la ele. Narcisele inca nici n-au rasarit bine, la ora scrierii acestui articol avem temperaturi scazute, dar cu siguranta ele sunt vedetele an de an si nu vor lipsi. Se fac eforturi pentru a le proteja asa ca intai de toate face si noi apel la participanti sa respecte natura si florile.

Program Negrileasa Sambata 20 mai 2023


Programul incepe de sambata cu formatia Efect Muzic la fel ca si anul trecut, din care fac parte doi buciumani autentici Vasile Bratean si Andrei Tomus iar interpreti sunt Aurel Lupu si o tanara talentata din Zlatna, Anghela Zaharia, vor incepe sarbatoarea cu tarini, suite din zona Muntilor Apuseni dar si muzica etno. Serbarea narciselor de la Negrileasa va avea prilejul de a primii pe scena si "Micii Aurari din Bucium" adica printre altii si copiii celor care in urma cu 8-9-10 ani formau prima generatie a ansamblului Aurarii din Bucium. E un nou inceput pentru patrimoniul cultural al Comunei Bucium, care are atatea sa ne arate si speram sa si reuseasca. Tot sambata pe scena de la Negrileasa va fi prezent pentru prima data ansamblul Doina Aiudului, un grup mare si la propriu si la figurat care isi reprezinta peste tot in fata cu brio zona din care provine. La Negrileasa vor dansa, vor canta si ne vor distra cum stiu ei mai bine. Continuam seara de sambata cu o maramureanca venita chiar din Barsana, care stie multe e traita in popor are intiparite bine valorile romanesti in suflet si asta reflecta si prin cantecele ei. Maria Luiza Mih ne va incanta la Negrileasa cu muzica din maramures, ardeal dar si cu cantece patriotice. Sambata seara o sa avem si discoteca pana inainte de miezul noptii dupa care se va trage cortina in linistea muntilor si mirosul narciselor.

Program Serbarea Narciselor de la Negrileasa Duminica 21 mai 2023


Duminica 21 MAI 2023 incepe devreme si cum se poate altfel decat in rasunetul tulnicelor. Startul fiind dat pe scena avem o noua formatie locala cunoscuta zonei, formatia Fratii Leahu, care va deschide festivalul zilei de Duminica, urmeaza intr-o ordine oarecare, Ansamblul Tarina Cuprumin, Taraful Comunei Ciuruleasa, Ansamblul de dansuri de la Ciuruleasa, Ansamblul Fii Motilor din Buces, Ansamblul Dor Teiusean acestea fiind din judetul Alba si asa cum e normal intre vecini avem si doua ansambluri din Sibiu si Hunedoara, mai exact Ansamblul caminului din Miercurea Sibiului si Ansamblul traditional Junii Petrileni din Petrila. Pe plan local urmeaza interpreti precum Iustina Span dar si interpreti ai satului Denisa Macavei a carei progres l-am vazut in timp la Negrileasa fiind o prezenta inca de acum 8-9 ani pe aceasta scena. Cunoscutul taragotist Alin Joldes cu formatia vor acompania si ne vor incanta cu melodii din zona interpretate de indragita Delia Jude a carei radacini nu-s deloc departe de aceste locuri. Pe scena de la Negrileasa va urca si Fuego, asa cum il tie toata lumea sau, pe numele sau Paul Ciprian Surugiu un ardelean de-al nostru nascut la Turda. Nu cred camai e nevoie sa spunem prea multe detalii despre el si suntem siguri ca muzica lui nu va induiosa doar oamenii ci va incanta si narcisele din poiana de la Negrileasa.Serbarea din 2023 de la Negrileasa se incheie cu un recital de exceptie a uneia dintre cele mai in voga interprete ale momentului e vorba despre Georgiana Lobont despre care probabil ati auzit cu totii.

Spectacolul folcloric si muzical nu e totul, comunitatiile vor participa si cu zestrea locala in corturile special amenajate de catre Primaria Bucium, vor avea produse de degustat si poate si de dat, o sa avem costume populare, o sa fie expuse mestesuguri vechi si toti vin cu ce au mai de pret.

Atractia zilei de Duminica 21 Mai va fi Concursul gastronomic "TRADITII SI GASTRONOMIE IN POIANA NARCISELOR"


Acest eveniment va aduna în jurul ceaunelor oameni din orase şi sate se vor întălni pentru a sărbători înflorirea narciselor. Concursul gastronomic organizat de Primăria Comunei Bucium, susţinut de Consiliul Local Bucium, cu scopul de a promova, valorifica şi păstra gastronomia tradiţională locală. Într-o atmosferă de sărbătoare, iubitorii de preparate la CEAUN, gurmanzii şi iubitorii de experienţe culinare sunt invitaţi la degustări!
La concurs vor participa membrii ai comunităţilor locale din Judeţul Alba cu preparate tradiţionale făcute la CEAUN. O sa fie si premii, se poate si degusta si fiecare bucatar va da tot ce are mai bun pentru gusturile de altadata. Valoarea premiilor este seminificativa asa ca o sa avem cu siguranta mult fainosag in ceaune.

Criterii de jurizare:
-aspectul general al preparatului la ceaun, care trebuie să fie cât mai apetisant
-ceaun recomandat minim 50 l
-culoarea şi aromele
-originalitatea
-pregătirea corectă
Este o competiţie în care oamenii locului arată ce au mai de preţ, zestrea păstrată din străbuni şi împărtăşesc tuturor aceste obiceiuri şi tradiţii. Editia 1 va fi in acest an si speram sa fie in fiecare an de acum incolo.

Serbarea narciselor de la Negrileasa a devenit un repre si pentru comercianti care isi asigura din timp un loc bun pentru eveniment. O sa avem in categoria mancare de la mici si gratare pana la crispy sau fructe de mare toate sortimente. La desert porumb, vata pe bat, clatite, gogosi papanasi si alte alte mai moderne. Gasim si haine, costume populare, artizanat, accesorii pentru animale, si chiar produse din lavanda sau siropuri si dulceturi naturale. Pentru cei mici si tineret, sunt jocuri, jucarii, o sa fie topogane si toate cele ca intr-un parc de distractii, asa ca parintilor doar bani sa fie ca pe ce sa fie cheltuiti este.

Pastram contextul de anul trecut si apelam la respect fata de natura, iar in randurile de mai jos va reamintim ce scriam si anul trecut si totodata vrem sa multumim tuturor celor care au fost prezenti in 2022, pentru ca pentru prima data s-au vazut progrese clare in ceea ce priveste respectul fata de natura si narcise.

Organizatorii fac un apel sincer si direct la participantii la aceasta sarbatoare pentru a respecta natura, a respecta locul, florile si atat inainte cat si dupa sarbatoare oamenii care strabat zona sunt rugati sa foloseasca doar drumurile principale de acces sa lase trufia si andrenalina deoparte si sa nu incerce mijlocaele motorizate in mijlocul poienii.
Pasionatii de Enduro poate e timpul sa arate ca mai mult decat oricand le pasa si de cei din jur si va rugam evitati portiunile unde infloresc florile, evitati poienile si incercati sa dati dovada de mai mult respect fata de semeni.


O sa fie la fata locului si autoritati locale si centrale dar speram sa nu isi faca simtita prezenta si vre, sa aratam, ca ne pasa. E un eveniment cu mii de oameni si cu siguranta e posibil sa fim cu totii civilizati sa punem accent pe ceea ce conteaza natura si narcisele.

Accesul principal o sa fie prin localitatea Bucium, se va urca Duminica doar pe DJ107 pana in Dealul Mogosului dupa care pe drumul vechi spre Poiana de la Negrileasa, drum neasfaltat dar pietruit. Coborarea se va face doar pe drumul nou prin satul Valea Negrilesii, asta pentru fluidizarea traficului si pentru evitarea blocajelor.
Speram la vreme buna si cu siguranta va fi un event la care trebuie sa ajungi. Facem si noi apel la CIVILIZATIE si va rugam RESPECTATI FLORILE, LOCUL SI NATURA!

0 comentariu

Lasă un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
  • Niciun comentariu nu a fost postat.

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog Conectare sau Înregistrare pentru a vota.
Excelent! (0)0 %
Foarte bine (0)0 %
Bine (0)0 %
Mediu (0)0 %
Slab (0)0 %