O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript
Utilizatori conectaţi
Vizitatori conectaţi 1
Membri conectaţi 0

Membri înregistraţi: 1
Cel mai nou membru: Apuseni
Istorie
Muntii Apuseni datorita asezarii si bogatiilor de la sol si de subsol au reprezentat un punct strategic important in toate timpurile. Aici se afla cea mai veche localitate atestata documentar din Romania, o foarte veche galerie de extractie a aurului inca de pe vremea romanilor, aici s-au nascut personalitati care acum sunt scrise in cartea de istorie si sunt considerati eroi ai neamului, aici se afla Tara Motilor, o zona cunoscuta pentru ospitalitatea si harnicia localnicilor inca din cele mai indepartate vremuri, tot aici si-a gasit inspiratie Ion Agarbiceanu cand a conceput nuvela Fefeleaga una care expune cum nu se poate viata localnicilor din zona chiar si astazi si multe s-au mai intamplat aici dar probabil nu ajunge nici chiar o pagina de internet pentru a expune totul.

Muntii Apuseni se afla in Carpatii Occidentali, sunt munti tineri, formati in mare masura din calcare lucru care justifica existenta a peste 400 de pesteri unele de importanta mondiala, dar despre acestea vom vorbi intr-o noua pagina in care vom prezenta mai pe larg geografia si elementele caracteristice acestor munti.

Daca la inceputuri acesta zona a fost locuita de daci, mai apoi romani in istoria mai apropiata Muntii Apuseni au facut parte din Imperiul Austro -Ungar, reprezentand probabil cea mai importanta resursa de aur pentru Capitala Imperiului, Viena, astfel este explicabil de ce majioritatea cladirilor si obiectelor de mare valoare din Viena care sunt si astazi o comoara a cunoscutului oras austriac sunt facute cu materie prima din Apuseni. Trist este ca in acea perioada comunitatea locala, bastinasi, au fost supusi onor presiuni si munci critice, devenind astfel sclavi(iobagi) pe propriile lor pamanturi. In acea perioada au avut loc mai multe rascoale ale acestora care si astazi sunt consemnate in cartea de istorie si care si-au regasit conducarori printre oameni din zona, Horia din comuna care astazi ii poarta numele si unde exista si astazi casa memoriala, Closca din Carpinis, a carui casa memoriala poate fi vazuta de oricine trece pe DN75 intre orasele Abrud si Campeni sau invers, mai tarziu Avram Iancu din comuna Vidra, toti acesti eroi au facut ca astazi zona in care se afla si Muntii Apuseni, una extrem de bogata asa cu spuneam sa apartina celor care o merita, adica noua romanilor.

Trecand peste aceste episoade mai putin placute care au repercursiuni si astazi prin comportamentul sau atitudinea unora, in Apuseni, fiecare colt de natura are istoria si caracteristicile ei.
Asupra Oraselor si asupra unor localitati stilurile arhitectice amestecate de-a lungul timpurilor au format cladiri si zone unicate in care putem regasi intr-un singur loc elemente total diferite si opuse de arhitectura. Amestecarea culturala de-a lungul timpurilor, intre romani, secui si sasi au lasat elemente unicate si traditii sau obiceiuri care mai predomina pe alocuri si astazi. Fiecare a venit cu ce a avut mai bun si astfel zona si localnici de astazi au avut doar de castigat.
Ocupatia cea mai veche in Apuseni este fara doar si poate mineritul, iar aceasta meserie care de ceva ani este in pericol totusi speram sa renasca, chiar daca va fi sub alte forme, alta infrastructura si alte conditii, totusi urmele lasate din cele mai vechi timpuri sunt conservate si pot fi vizitate in mai multe localitati din Apuseni. O alta meserie care isi regaseste insemne in cele mai vechi carti ale istoriei din zona este cea in exploatarea si prelucrarea lemnului, dar trebuie sa amintim si faptul ca in trecut zona Apusenilor era cunoscuta ca o importanta zona de crestere a animalelor chiar daca acum aceasta ramura este pe o linie descendenta.

Am incercat sa facem o radiografie cat mai generalista ca sa putem cuprinde cele mai impoerante ramuri de istorie si caracteristicile Muntilor Apuseni si com incerca ca in timp sa imbunatatim si completam aceasta pagina si cu ajutorul dvs!
Conectare
Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te
Ţi-ai uitat parola?