Ziua Rosiei Montane 6 Februarie
Roșia Montană este satul cu 7 Biserici si are reședință in comuna cu același nume din județul Alba, Transilvania, România. Aflata în centrul Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi. Rosia Montana este probabil cea mai cunoscuta localitate rurala din Romania. Distanta fata de orașul Alba Iulia,este de 80 km, 15 km de Câmpeni și 11 km de Abrud.
Rosia Montana isi trage numele din paraul sangeriu care o strabate. Localitatea este cel mai important punct in ceea ce priveste depozitele de aur ale Romaniei. De-a lungul timpului de aurul de la Rosia Montana au beneficiat, romanii, austro-ungarii, prin interpusi si alte popoare si prea putin Romania.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 137), localitatea apare sub numele de „Veres Patak” (traducere în limba română „Pârâul Sângeriu [Roșu]”).
Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând din 5 februarie 2016 de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale. Localitatea este pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Din 2021 se află pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, Roșia Montană a fost listată și în rândul Patrimoniului Mondial în pericol (List of World Heritage in Danger).
Istoria Rosiei Montane
Aici aurul este elementul care leaga popoare, civilizatii si influente din toate partile. Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei. Amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.
A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.
Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131. In localitate se vad influentele artitecturale, gastronomice sau culturale ale tuturor celor care au trecut pe aici.
În ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba latină și greacă și 50 de tăblițe cerate. Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Din istoria mineritului se mai poate aminti că pe valea Roșiei erau șteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului.
Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei românilor: În anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca, născut în satul Cărpiniș, iar în timpul revoluției din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotați revoluționari.
Aici s-a născut și a copilărit Iulia Faliciu, soția lui B.P. Hasdeu și mama poetei Iulia Hașdeu. B.P. Hasdeu a cunoscut-o în anul 1865, în casa protopopului Simion Balint.
Turism la Rosia Montana
Inca nu sunt puse in valoare totate obiectivele turistice, dar Rosia Montaa prinde viata si in acest sens. Vara au loc evenimente interesante care atrag turisti. Aici amintim Zilele Patrimoniului, Rosia Montana Alive sau Rosia Montana Marathon. Comunitatea se dezvolta prin implicarea oamenilor prinde viata prin renovarile care au loc asupra caselor monument istoric si in acest sens toate sunt la inceput. Exista locuri de cazare si chiar pentru luat masa la localnici, accesul se face cu ușurință din toate direcțiile:
- Din Alba Iulia pe DN74 pe ruta Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Roșia Montană.
- Din Cluj pe DN75 pe ruta Cluj – Turda – Baia de Arieș – Câmpeni – Roșia Montană.
Daca ajungeti la Rosia Montana musai sa vedeti Muzeul Mineritului, Piatra Corbului, Sfinxul, sa faceti turul localitatii cu Biserici si monumente si sa vizitati lacurile ramase de pe urma steampurilor. Cu siguranta vi se face si foame sau chiar vreti sa ramaneti o noapte. In acest sens va recomandam Casa cu Povesti Rosia Montana se doarme si se mananca bine. Aflati si povestile locului de la gazde sau din cartile puse la dispozitie si cu siguranta o sa reveniti.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul